Enligt den amerikanska superinvesteraren Ray Dalio har Kina lättare att manövrera sig ur skuldkriser än andra nationer – här är hans råd till regimen i Peking.
Ray Dalio till Kina: Så tar ni er ur skuldkrisen
Mest läst i kategorin
Kina kan enligt den legendariske investeraren Ray Dalio ta sig ur skuldkrisen genom att iscensätta en massiv omstrukturering av skulderna i sin sårbara fastighetssektor, som står för en betydande del av Kinas BNP.
Det här rapporterar det amerikanska affärsmagasinet Fortune.
Bland investerare ökar oron för att den kinesiska fastighetskrisen ska smitta av sig på landets redan haltande ekonomi.
Ekonomer tror inte att kommunistregimen i Peking har något intresse av att gå in med stödåtgärder för att rädda hotade fastighetsjättar, där China Evergrande nu har ansökt om konkursskydd i USA samtidigt som Kinas största fastighetsbolag Country Garden tvingats ställa in vissa obligationsbetalningar och nu pressad av en respit på 30 dagar att betala sina skulder.
Läs mer här: Evergrande bankrutt – ansöker om konkursskydd Dagens PS
Ray Dalio är inte lika pessimistiskt inställd som de flesta ekonomer utan menar att Kina har möjlighet att komma ur skuldkrisen.
Ray Dalio pekar på att Kina har lyckats förr
“Det finns ett uppenbart behov av en stor skuldomstrukturering av det slag som Zhu Rongji (premiärminister i Kina 1998-2003, Dagens PS anm) konstruerade i slutet av 1990-talet, bara mycket större”, skriver Ray Dalio, grundare av det amerikanska investeringsförvaltningsföretaget Bridgewater Associates, berättar Fortune och uppger att Dalios fond i dagsläget förvaltar tillgångar på mer än 235 miljarder dollar.
Dalio uppmanar de kinesiska beslutsfattarna att blicka tillbaka på historien, det finns dokumentation på hur länder befunnit sig i svåra skuldkriser men tagit sig ur eländet, hävdar Dalio.
“Det finns inte ett land jag känner till som inte har gjort detta”, hävdar Wall Street-gurun.
Han påstår att Kina har lättare än många andra länder att klara av sin skuldkris genom omstrukturering, då skulderna är kopplade till den inhemska valutan.
Senaste nytt
Så ska omstruktureringen av skulderna gå till
Han ser två vägar för Kina att ta sig ur debaclet: För det första måste Kina acceptera deflationistiska betalningsinställelser och omstruktureringar, samtidigt som det balanseras mot inflationen och att nya pengar trycks.
Om Kina följer hans råd kommer landet att hamna på rätt köl ekonomiskt, och det kommer leda till en förbättrat standard även i de fattigaste delarna av världens just nu näst största ekonomi, hävdar Dalio och menar att Kina blir först av följa hans exempel, både USA och Japan kommer enligt Wall Street-kändisen sedan att tvingas göra samma sak för att hålla ekonomin vid liv.
Enligt Fortune har Ray Dalio cirka 3 miljarder dollar investerat i kinesiska företag.
Affärstidskriften skriver också att Internationella valutafonden, IMF, uppskattar att Kina fördubblat sin skuld under de senaste fem åren till motsvarande omkring 9,3 biljoner dollar.
Det uppges motsvara mer än hälften av landets årliga ekonomiska produktion.
Läs även: Kinas statliga banker stödköper yuan Dagens PS
Missa inte: Ultrarika kvinnans rekordförlust: 285 miljarder Dagens PS
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.