“Det är ett visst engagemang just nu” säger Veckans Börsprofil Christian Kopfer med ett leende. Handelsbankens råvaruanalytiker har fullt upp med att följa, förstå och förklara det breda råvarurally som just nu råder på världens marknader. Här delar han sin syn på läget, aktierna att ta rygg på och varför det är så spännande med just råvaror.
Råvarugurun: "Koppar elektrifieringens metall nummer ett"
Mest läst i kategorin
Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en aktuell person inom börs och finans.
Namn: Christian Kopfer
Titel: Råvaruanalyiker på Handelsbanken sedan 2021.
Bakgrund: Hade tidigare en liknande roll på Nordea under 12 år samt Kaupthing Bank. Även erfarenhet från E&Y och PWC. Topprankats för sina analyser av Prospera vid flera tillfällen.
Aktuell: Olja, guld, silver, flera basmetaller och även kakao rusar i pris samtidigt. Vi är mitt inne i ett råvarurally. Vad är det som sker och hur ska man tänka som investerare?
1. Finns det någon gemensam nämnare för det råvarurally vi nu ser eller är det olika faktorer som driver?
“Det finns väldigt mycket av en gemensam faktor i det att vi haft en lång period av deflation och djup lågkonjunktur för det vi kallar “konjunkturella råvaror”. Det omfattar exempelvis industrimetaller, stål och skog. Typisk svensk basindustri med andra ord. Flera råvarubolag började må ekonomiskt dåligt vilket i och för sig inte är ovanligt i den fasen av konjunkturcykeln. Men den här gången har vissa bolag mått extra dåligt med särskild svag lönsamhet. Inte för att priserna har gått ned mer än normalt men för att kostnaderna varit större och volymerna lägre. Det har skapat ett kollektivt utbudsfall med breda produktionsneddragningar. Det i sin tur har gjort att vi nu på väldigt bred front är på väg upp.”
Finns det ytterligare faktorer som påverkar?
“Ja, samtidigt börjar nu de industriella köparna av råvaror upptäcka att ledtiderna blir lite längre. Bolagen behöver normalisera sina lager igen efter mindre lager under särskilt 2023. Ett exempel på där den trenden är tydlig är pappersmassa där priserna har gått upp rejält. Nu handlas pappersmassan på vad jag skulle kalla högkonjunktur-nivåer.”
Senaste nytt
2. Någon råvara du tycker är särskilt intressant att hålla ögonen på nu?
“En råvara som man verkligen ska hålla ögonen på från nu och framåt är koppar. Den metallen gick aldrig ens in i lågkonjunktur-priser utan var bara nere och vände på vad jag brukar kalla för snittnivåer. Det beror på strukturella skäl då koppar nu för tiden behövs i betydligt mer utsträckning vid elektrifieringen och de otroliga satsningar som görs där. Världens elektrifiering, eller transmission, kommer vara en stor drivare för koppar under kommande decennier. Koppar är elektrifieringens metall numer ett även om aluminium också förekommer. Koppar är också, tillsammans med råolja, en av de bästa råvarorna över tid avseende lönsamhet. Kopparproducenterna kunde exempelvis även när kopparpriset var som lägst ha 30 procent vinstmarginal.”
Någon mer?
“Jag skulle också vilja lyfta fram oljan där samarbetet mellan OPEC och Ryssland är något helt nytt. Den konstellationen innebär i princip att Ryssland och Saudiarabien kan kontrollera stora delar av utbudet på marknaden samtidigt som efterfrågan fortsätter att sätta nya rekordnivåer på grund av ökande konsumtionen i Afrika och Asien. Jag tror på ett tresiffrigt dollarpris per oljefat under 2024.”
3. Hur kan man som småsparare ta rygg på råvarurallyt, några särskilda aktier som lämpar sig?
“Vi på Handelsbanken har väldigt breda köprekommendationer på i princip alla råvarubolag. Är det någon gång man ska vara positiv till råvaror är det nu. När det gäller koppar så är ju Lundin Mining (börskurs Lundin mining) en fantastik kopparexponering. Även om den har gått extremt starkt på kort sikt så har vi en positiv syn fundamentalt. Även Boliden (börskurs Boliden) är vi positiva till som kopparproducent. När det gäller skogen så är våra favoriter Stora Enso (börskurs Stora Enso) och SCA (börskurs SCA). Vi gillar skogsaktier generellt så även Holmen (börskurs Holmen) är vi positiva till.”
4. Ska vi vara oroliga för att rallyt kan leda till allmänt högre kostnader som kastar in oss i en ny inflationsuppgång?
“Nej jag tror inte vi får någon repris på vad som drev fram den senaste inflationsuppgången. Efter Rysslands invasion i Ukraina vet vi ju alla att inflationen verkligen tog fart. En betydande del av vad som drev den inflationen var råvaror. Bara stålpriserna var helt exceptionella ett tag. Så råvaror har drivit den senaste inflationen, men däremot brukar det inte vara så. Så får vi en mer “normal högkonjunktur” tycker jag inte man ska vara så orolig för inflationseffekter.”
5. Du har varit råvaruanalytiker i nära 20 år. Vad är det som gör råvaror så spännande tycker du?
“Det är att råvaror alltid är på väg någonstans. Det är aldrig händelsefattigt. I princip är alltid priset på väg i någon riktning och det tycker jag är extra kul. Sen gillar jag nationalekonomi i grunden och råvaror är verkligen skolboksexemplet på hur man går till botten av värdekedjan och tittar på utbud och efterfrågan.”
Läs mer:
Veckans Börsprofil. Skistar-chefen: “Så ska framtida tillväxt säkras”. Dagens PS
Veckans Börsprofil. Hon ska få “Oncos” aktie att återuppstå. Dagens PS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.