Världens renaste olja – så har Norge försökt motivera sin smutsiga industri. Men landets gröna dubbelspel möter skarp kritik.
Världens renaste olja? Norges självgoda dubbelspel
Norge har på senare tid försökt framställa sig som ett föredöme inom klimat och hållbarhet. Med en välutvecklad vattenkraftsindustri och ambitiösa klimatmål har landet försökt bygga en bild av ett “grönt paradis”.
Men om man bara skrapar lite på ytan lurar där en annan berättelse.
En berättelse om ett land som är en av världens största oljeexportörer, som försvarar sin fossilindustri med propaganda. Myten om “världens renaste olja”.
Olja formade nationen
Oljeindustrin har varit central för den norska ekonomin och identiteten sedan 1960-talet. Exporten av olja och gas har finansierat landets välfärdsstat och bidragit till en stark ekonomisk tillväxt.
Bistert i Norge – Sverige inte ensamt om mörk tid
Det är motiga tider för svensk ekonomi. Då kan det kan det säkert finnas någon som tycker att det är skönt att höra att vi inte är ensamma i vår utmaning.
Men detta har också gjort Norge beroende av fossila bränslen, både ekonomiskt och kulturellt. Retoriken kring “ren olja” används flitigt för att rättfärdiga fortsatt oljeutvinning och för att avvärja kritik, trots att fossila bränslen oavsett produktionens “renhet” bidrar till klimatförändringarna.
Rapporten “Hva er norsk energikultur?” från Klimakultur belyser hur Norge bygger upp sitt försvar för oljeindustrin genom vridna narrativ. Oljan beskrivs som en nödvändighet för att upprätthålla välfärden, och det norska folket har fostrats i en kultur där oljeindustrin är en källa till nationell stolthet.
Senaste nytt
Norge – klimatland eller fossiljätte?
Samtidigt som Norge exporterar enorma mängder olja och gas är landet en aktiv förespråkare för globala klimatåtgärder. Denna dubbelmoral har väckt frågor om Norges verkliga roll i klimatomställningen.
Hur kan ett land på samma gång verka för att minska globala utsläpp och fortsätta sin massiva oljeexport? Kontrasten mellan ambition och handling underminerar trovärdigheten i Norges klimatpolitik, enligt rapporten.
Kulturen utmanar självbilden i Norge
Kultursektorn i Norge har börjat spela en allt viktigare roll i att utmana oljeindustrins dominans. Konstnärer och kulturarbetare har lyft frågor om klimat, rättvisa och Norges ansvar som oljeexportör. Men detta sker inte utan motstånd.
Enligt rapporten möter kultursektorn ofta självcensur och påtryckningar från fossilindustrin, vilket försvårar arbetet med att förändra narrativet.
Ett land i ett vägskäl
Landet står vid en brytpunkt. Ska det fortsätta försvara sin fossilindustri med självgoda narrativ om “ren olja”, eller ta ett verkligt ledarskap i den globala klimatomställningen?
Svaret kräver inte bara politisk vilja utan också en omprövning av den energikultur som präglat Norge i årtionden, skriver rapportens författare.
Läs mer: Digital valuta på agendan i Norge: “Komplexa frågor”. Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.