Inte sedan 1960-talet har världens centralbanker köpt så mycket guld. Experterna ser att Kina och Ryssland investerar stort, för att frigöra sig från dollarn.
Världen bunkrar guld: Kina och Ryssland storköper
Efterfrågan på guld stiger. Det osäkra världsläget gör att centralbankerna köper den ädla metallen, och efterfrågan är högre än sedan 1967.
Experternas uppskattningar om efterfrågan överstiger enligt Financial Times med god marginal det som centralbankerna rapporterat, och frågan som nu ställs är vem som egentligen köper guld – och varför.
Frysta dollarreserver
Världens centralbanker köper guldet för att “det geopolitiska läget speglar misstro, tvivel och osäkerhet” efter att Rysslands dollarreserver frystes efter anfallskriget mot Ukraina, enligt Adrian Ash, forskningschef på BullionVault, uppger Financial Times.
Bretton Woods kollapsade
Den senaste gången världen såg en så här hög nivå var alltså 1967, när europeiska centralbanker köpte enorma mängder från USA. Det ledde i förlängningen till kollapsen av Bretton Woods-systemet, som knöt värdet av den amerikanska dollarn till guld.
Turkiet köpte 31 ton guld
Enligt de officiella siffrorna köpte Turkiet allra mest under kvartal tre, 31 ton. Uzbekistan placeras som tvåa med 26 ton guld.
De skillnader man ser mellan siffrorna från World Gold Councils (WCG) uppskattning och de officiella från IMF kan delvis förklaras med att bland annat Rysslands och Kinas centralbanker kan köpa och inneha guld utan att rapportera in dem som valutareserv enligt Financial Times.
Köper eget guld
Sanktionerna mot Ryssland innebär stora problem för landets guldgruvor att sälja utomlands. Rysslands guldgruvor producerar runt 300 ton guld per år.
Den ryska centralbanken slutade rapportera om sin guldreserv strax efter kriget i Ukraina inleddes.
Beroende av dollar
Carsten Menke är forskningschef på Julius Baer, och anser att Rysslands och Kinas stora köp tyder på allt större motvillighet att luta sig mot dollarn.
“Budskapet de här centralbankerna sänder med att ha större del av sina valutareserver i guld är att de inte vill vara beroende av den amerikanska dollarn som sin huvudsakliga reservtillgång”, säger han enligt Financial Times.
Läs även: Guru: Rabatten på guld snart slut
Läs även: Sotkamo Silver ställer in emissioner efter ägar-nej
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.