Dagens PS

Vad säger det höga guldpriset om vår värld?

Guldpriset
Vad kan vi säga om världen baserat på det allt högre guldpriset? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 24 okt. 2024Publicerad: 24 okt. 2024

Priset på guld har under hösten, och resten av året, slagit rekord efter rekord. Vad säger guldpriset om vår samtid?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Energikris
Spela klippet
Råvaror

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

20 dec. 2024

“Ska du investera i guld får du verkligen hoppas att rädslan ökar de kommande åren. Om de gör det kommer du att tjäna pengar, och om rädslan avtar kommer du att förlora pengar”, har den framstående investeraren Warren Buffett en gång sagt.

Givet det höga guldpriset verkar rädslan gå på högvarv.

Mellan 1980 och 2010 hände det inte mycket med guldet – men sedan dess har guldpriset gjort en volatil resa uppåt. I dag får du ge 2730 dollar för ett uns guld. Vad säger det om världen?

Guldpriset drivs uppåt

Investerare med fokus på ädelmetaller tenderar att sia om en strålande framtid för guldet, denna obevekliga hedge mot kriser och inflation. Men de globala kriserna, i form av pandemin, de stora krigen som härjar och den högre inflationen, har drivit på guldets topprusning, rapporterar the Economist.

Intresset för guldet växer inte minst bland många ultrarika i stora delar av världen. Guldet vinner förtroende genom såväl rika bankkunder som vill skydda sin förmögenhet till ett allmänt växande intresse för guld i länder som Kina och Indien.

Läs mer: Världsoro pressar guldpriset till rekordnivå. News55

Men den allra största guldköparen och den centrala förklaringsmodellen för det senaste guldrallyt är världens centralbanker. Efter årtionden av att nettosälja guld har många centralbanker börjat öka sitt guldinnehav. Centralbankernas guldreserver ökade med 11 procent bara förra året.

Vad händer med guldet i en kris?

ANNONS

Guldköpen förklaras ofta med att köparen vill skydda sina pengar från eskalerande orosmoln som krig. Men vad händer egentligen med guldet om krisen slår till med full kraft?

Ett exempel i närtid, som the Economist lyfter fram, är vad som hände när Ryssland skars av från guldmarknaden i väst. Det ryska guldet kunde bland annat säljas till neutrala länder som den Förenade arabemiraten – och det verkar därmed ha fungerat som de krismedvetna köparna hade hoppats.

Läs även: Priset på råolja sjunker trots krig i Mellanöstern. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]