Sällsynta jordartsmetaller ger makt. Problemet? Kina kontrollerar 38 procent – USA 1,3. Nu stegras jakten på nyckeln till global styrka.
USA:s dilemma – här är det stora hotet från Kina
Mest läst i kategorin
Sällsynta jordartsmetaller är avgörande för framtidens rena energi, avancerade teknik och moderna krigföring, vilket gör dem centrala för geopolitisk makt framöver.
”Sällsynta jordartsmetaller är den nya oljan”, som Oilprice sammanfattar det.
Det handlar om en grupp på 17 metalliska råvaror som blivit oumbärliga både för omställningen till ren energi och för modern produktion i allmänhet, utifrån sina unika egenskaper.
”Sällsynta jordarter förändrar allt kring bilar, grön teknik, vapensystem och annat”, sammanfattar Jim Kennedy, chef för Three Consulting som arbetar inom sektorn, hos Oilprice.
De är ”superhjältar”
Sällsynta jordartsmetaller “har anmärkningsvärda fysikaliska och kemiska egenskaper som utan tvekan gör dem till superhjältar i det periodiska systemet,” är beskrivningen från Ryan Castilloux, vd för mineralkonsultföretaget Adamas Intelligence.
Nu är de – vilka kanske är tur – inte riktigt så ”sällsynta” som begreppet indikerar. Jordartsmetaller förekommer naturligt över hela världen, men nyckeln till att öppna detta framtidens kassaskåp är att hitta dem där de har tillräckligt hög koncentration för att utvinningen ska vara värd den tid och de pengar som krävs.
Kina dominerar
Det är här Kina sitter med trumf på hand i det globala maktspelet. Kina har cirka 38 procent av de kända tillgångarna på sällsynta jordartsmetaller.
Näst mest har Vietnam med 19 procent och plats på prispallen får även Brasilien med 18,1 procent.
Utanför den står Ryssland med 10,4 procent, Indien med 6 procent, Australien med 3,5 procent och funderar du på när USA dyker upp i rankingen så är det så illa – ur amerikansk synpunkt – att USA endast förfogar över 1,3 procent av tillgångarna, för övrigt lika mycket som Grönland, vilket möjligen bidrar till Trumps huvudlösa idé om att ”köpa” Grönland.
I ledningen sedan 1990-talet
Av länderna ovan är det bara ett som har verklig geopolitisk kontroll över råvaror och leveranskedjor och det är Kina.
I dag levererar Kina 85-95 procent av världens raffinerade sällsynta jordartsmetaller. Landet har helt dominerat den globala marknaden ända sedan slutet av 1990-talet.
Bakgrunden är att Kina står för 85-90 procent av världens raffinering av de aktuella råvarorna.
Dessutom levererar Kina 68 procent av världens kobolt, 65 procent av nickel och 60 procent av det litium som är råvara för batterier till elbilar.
Följaktligen tillverkas också 75 procent av alla elbilsbatterier i Kina.
Den globala oron?
Att Kina den här vägen får för stort inflytande globalt. Därmed är också hela det här området det som, egentligen, är Donald Trumps största huvudvärk framöver.
Sällsynta metaller hittade i vanligt avfall. Dagens PS
Okänd metall trumfar guld – finns i Sverige men utvinns inte. Dagens PS
Internationell allians utmanar Kina: “Starkare tillsammans”. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.