Kuppen i Niger, ett centralafrikanskt land som har mer uran än Kina, ett av de urantätaste länderna i världen, kan vara en katastrof för EU och bra nyheter för Ryssland.
Uran: Därför kan kuppen i Niger skada Europas kärnkraft
Ryssland har många ess i rockärmen när det gäller råvaror. Man står för en stor del av världens aluminiumproduktion och har stora oljetillgångar. Många av landets nära allierade står för ytterligare viktiga portioner av världens tillgångar, som Irans olja exempelvis.
Avgörande grundämne
En annan naturresurs som är viktig för alla de utvecklade länderna är uran – avgörande för kärnvapen men också kärnkraftverk, eftersom stavar av uran är centrala i elproduktionen.
Den största urannationen i världen är Kazakstan – närstående till Ryssland både geografiskt, politiskt och ekonomiskt.
Europa inte med
Kanada är största västerländska land på uran-listan.
Inget europeiskt land förutom Ryssland ses som någon urannation.
Även Uzbekistan är en stor producent av ämnet, som är känt för sin radioaktiva strålning.
Kuppen i Niger och Ryssland
Men ytterligare ett land är Niger – som producerar nästan lika mycket uran som Ryssland och betydligt mer än Kina.
Niger besitter 2020 ton uran – Kina bara 1700. Indien har bara 600 och resten av världen sammanlagt sitter på 483 ton.
Fossilfri energiproduktion förutsätter för de flesta länder ett stort beroende av uran för kärnkraft. På det sättet kan man göra sig fri från kol och olja från Ryssland exempelvis.
Kuppvänliga demonstranter har skanderat slagord mot fransk och amerikansk imperialism, och viftat med ryska flaggor på Nigers gator. Kreml ligger inte bokstavligen bakom kuppen, men har spridit propaganda mot de västerländska stormakterna söder om Sahara i åratal.
Rysk omloppsbana
Om Niger hamnar i rysk omloppsbana kommer väst bli ännu mer beroende av Moskva och dess allierade för att klara av att försörja sin atomenergi med nödvändiga råvaror, skriver Bloomberg.
De tidigare sovjetstaterna Uzbekistan och Kazakstan står för mer än 50 procent av världens urantillgångar. Med Ryssland och Niger kommer stiger siffran till 60 procent av all uran i världen som är under direkt eller indirekt rysk kontroll.
Läs mer om kuppen i Niger:
Storkrig kan vänta efter kuppen (Dagens PS)
Presidenten fängslad efter militärkupp – protester (Dagens PS)
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.