Dagens PS

Unik hausse på råvaror

Hausse för råvaror
Det har varit det 5.e bästa året för råvaror på över 100 år. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 13 juli 2021Publicerad: 13 juli 2021

2021 ser ut att bli en rejäl revansch för tillgångsslaget råvaror, som varit den sämsta tillgången under flera decennier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om man drar ut trenden för första halvåret, vilket investmentbanken BofA har gjort i diagrammet nedan, så kommer råvaror i år att leverera en avkastning på över 80 procent. Det blir i sådana fall det femte bästa året för råvaror under de senaste 100 åren.

Det femte bästa året för råvaror

Senaste gången vi hade hausse på råvaror var 1973 i samband med den så kallade oljeprischocken. Dessförinnan var det i början på andra världskriget när råvarukedjor bröts samtidigt som världen rustade upp och gick i krig.

Hausse på råvaror

Det såg för övrigt likadant ut i början av första världskriget (1917). Det säger något om den exceptionella avkastningen för råvaror 2021.

Prisfallet marginellt

Och då har ändå många råvaror vänt nedåt sedan toppen under våren. I tabellen nedan visar Deutsche Bank prisfallet på utvalda råvaror sedan toppen (ljusblå stapel). Men märk väl att uppgången fortfarande (mörkblå stapel) är betydande för de flesta råvaror, nedgången till trots.

Hausse på råvaror

Uppgången de senaste två åren för virkespriserna (lumber, +129%) är fortfarande enorm, trots ett nästan 50-procentigt prisfall under senvåren.

ANNONS

Ur svenskt vidkommande är järnmalmspriserna intressanta. Priserna har nästan fördubblats och dagskursen är bara 4 procent från toppen.

Det gör mumma för Sveriges handelsbalans.

Relaterade artiklar:

Stark marknad för svenska sågverk. Dagens PS

Analytiker: Det här kommer hända med oljepriset. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]