Dagens PS

Ukrainas spannmålsavtal förlängs i 120 dagar

Vete
Ukrainskt vete får fortsätta transporteras på Svarta havet. (Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 nov. 2022Publicerad: 17 nov. 2022

Det FN-förhandlade avtalet som tillåter export av ukrainskt spannmål i Svarta havet förlängs med 120 dagar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukraina, Ryssland, Turkiet och FN bekräftar alla att förhandlingarna i Istanbul varit framgångsrika. Avtalet förlängs i 120 dagar utan några förändringar i den ursprungliga uppgörelsen.

Det innebär att grödor från en av världens största spannmålsproducenter kommer att fortsätta finnas tillgängliga på marknaden och stärker ansträngd försörjning i världen och gynnar Ukrainas krigshärjade ekonomi. Sedan avtalet slöts i juni har Ukraina transporterat 11 miljoner ton grödor, främst majs och vete, genom Svarta havet.

Ryssland drog sig ur avtalet förra månaden efter sprängningen av Kertj-bron samt att president Vladimir Putin klagat på att avtalet inte gjort tillräckligt för att underlätta exporten av ryskt spannmål och gödsel.

Däremot får Ukraina inte gehör för sina önskemål om att avtalet skulle förlängas i ett helt år och med ytterligare en hamn. Ryssland får inte heller gehör för sina krav om att tillåta transport av rysk ammoniak genom ukrainskt territorium. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill för att detta ska tillåtas ha en utväxling av alla krigsfångar.

Läs även: Oligarkens konstgödsel i centrum för ryska krav

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]