När striderna om kontrollen över Kongos enorma mineralrikedomar bryter ut igen är sammandrabbningarna mellan den kongolesiska armén och Rwanda-stödda miliser värre än på länge.
Tunga strider i Kongo över landets mineralrikedom
Mest läst i kategorin
I östra delen av Demokratiska republiken Kongo har långvariga etniska spänningar utmynnat i de mest intensiva sammandrabbningarna på tio år, när krigande milis kämpar för kontroll över regionen och dess mineralrikedomar, det rapporterar Wall Street Journal.
Världens största fyndigheter av tantal
Rebellgruppen M23 har de senaste dagarna avancerat till cirka 19 kilometer från staden Goma, samt pressat de FN-stödda kongoleriska regeringsstyrkorna från omgivande städer.
M23 tros ha cirka 2 000 beväpnade män och stöds av grannländerna Uganda och Rwanda och på grund av striderna lider över två miljoner människor av brist på mat och bränsle.
M23 söker större inflytande över ett land som har världens största fyndigheter av det metalliska grundämnet tantal som används i datorer och mobiler.
Senaste nytt
Rebellgrupp kan få kontroll över regionen
Framgången i striderna ökar möjligheten att M23 och dess allierade kan komma att dominera regionen, som även producerar tenn, guld och coltan, något som skulle förvärra situationen i ett land där fler människor än i något annat afrikanskt land är fördrivna.
Tutsier är den dominerande etniska gruppen i Rwanda och enligt M23, som leds av en befälhavare som tidigare tjänstgjorde i Rwandas armé, kämpar de för att försvara kongolesiska tutsier, mot etnisk hutu-milis.
Rwanda världens näst största exportör
Rwanda producerar lite tantal, men framgångarna har hjälpt till att förvandla Rwanda till världens näst största exportör av metallen då M23 kontrollerar informella leveranskedjor som för metallen från kongolesiska gruvor över gränsen, detta enligt forskare och FN-utredare.
Kongo anklagar Rwandas president Paul Kagame, som är tutsi, för att använda rebellgruppen för att ta kontroll över regionens mineralfyndigheter.
Paul Kagame säger att M23 är en kongolesisk grupp som kämpar för politiska rättigheter och han har ignorerat vädjanden från omvärlden om att stoppa sitt stöd till rebellgruppen.
Uganda beordrades betala skadestånd
I februari beordrades Uganda av Internationella domstolen att betala 325 miljoner dollar, nästan 3 480 miljoner kronor, i skadestånd till Kongo för sin roll i plundringen av Kongos resurser.
Enligt regionala analytiker och diplomater utlöstes de senaste striderna av att Kongos president Félix Tshisekedi lät Uganda sätta in trupper för att genomföra gemensamma operationer mot IS-anslutna Allied Democratic Forces som förra året opererade i Kongo.
Enligt International Crisis fick detta Rwanda, som konkurrerar med Uganda om kontrollen över Kongos mineralrikedomar, att ingripa.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Nu hotas nästa regnskog – av olja och gas
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.