Dagens PS

Trots sanktioner – Ryssland ökade veteexporten

Ryssland
Rysslands export av vete och gödningsmedel ökade under 2022 (Foto: TT).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 13 mars 2023Publicerad: 13 mars 2023

Trots sanktioner ökade Ryssland sin export av vete och gödningsmedel under förra året.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland har upprepade gånger hävdat att västerländska sanktioner påverkar dess jordbruksexport negativt, men nu visar uppgifter i stället en ökning av rysk gödsel- och veteexport under 2022.

Det rapporterar The Hellenic Shipping News.

Det betyder däremot inte att sanktionerna inte har påverkat den ryska exporten, säger Joseph Glauber, senior forskare vid tankesmedjan IFPRI för livsmedelssäkerhet, och tidigare chefsekonom vid det amerikanska jordbruksdepartementet.

I juli förra året slöt Ukraina och Ryssland ett spannmålsavtal på initiativ av FN och Turkiet. Avtalet är till för att i förhindra en global livsmedelskris genom att tillåta ukrainsk spannmål att säkert exporteras från tre hamnar. Även rysk export av vete och gödningsmedel via Svarta havet ska underlättas.

Ryssland och Ukraina är bland världens största spannmåls- och gödselexportörer.

Ryssland hoppas omförhandla avtal

Genom att eskalera hoten strax innan spannmålsavtalets förnyelsedatum den 18 mars, kan det vara så att Ryssland hoppas kunna omförhandla avtalet på mer fördelaktiga villkor.

Moskva gjorde liknande uttalanden innan den senaste förnyelsen i november men skrev till slut under avtalet.

“Det har funnits ett stort folkligt stöd bland utvecklingsländerna för den här affären. Jag tror att det kommer att finnas ett stort tryck för att det ska förlängas,” säger Glauber.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Sanktioner ett hinder för export

Ryssland har tidigare hävdat att västerländska sanktioner har påverkat betalningar, sjöfart och försäkringar och därför utgör ett hinder för dess spannmåls- och gödselexport.

I november ingrep FN för att låsa upp transiteringen av en gödselförsändelse som hade fastnat i flera månader i Rotterdam eftersom dess ägare var en sanktionerad rysk individ, trots att själva gödselmedlet inte var listat.

Några veckor senare införde EU ett undantag som tillåter unionens 27 länder att tillåta transaktioner med livsmedel och gödningsmedel med sanktionerade individer som hade en betydande roll i den internationella handeln med jordbruks- och livsmedelsprodukter innan sanktionerna infördes.

Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du enkelt del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Att stoppa internet kostade Ryssland 230 miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS