Priserna på terminer på trävirke i USA har gått ner 40 procent bara i juni, den värsta månaden sedan 1978 för byggmaterialet. Hittills i år är priserna ner 18 procent.
Trävirke ner 40 procent: "Bubblan har spruckit"
Mest läst i kategorin
Priserna på trävirke i USA gick upp, upp och upp i våras, och nådde den 7 maj toppen med sex gånger högre priser än vid pandemibotten i april 2020. Men nu går fallet lika snabbt nedåt igen.
“Den stora virkesbubblan 2021 har spruckit”, skriver CNBC.
Positivt tecken – för inflationen
Tappet i priserna på trävirke kommer samtidigt som amerikanerna börjar åka på semester igen när vaccinationsgraden gått upp och den ekonomiska återhämtningen går för full maskin. Det har lett till att färre stannar hemma och renoverar och startar byggprojekt.
Pristappet på trävirke får dock vissa att dra en lättnadens suck – när det gäller inflationen.
“Denna nedgång tyder på att orsaken till den inflationen – den bristande matchningen mellan utbud och efterfrågan – inte kommer att bestå för evigt”, säger Brad McMillan på Commonwealth Financial Network till CNBC.
”I takt med att leverantörer inom olika branscher får sina handlingar kommer dessa brister att försvinna tillsammans med inflationen. Det ser ut att hända för virke nu och kommer att hända för andra ingångar senare.”
“Dubbelt så mycket som före covid”
Terminspriserna på trävirke är ner för den sjätte veckan i rad, och hela uppgången under 2021 har utraderats. Priserna är dock fortfarande en bra bit över botten i april 2020.
”Det var en bubbla men det är fortfarande dubbelt så mycket som det var före covid”, säger Peter Boockvar på Bleakley Advisory Group.
Pristappet i USA har dock inte slagit igenom i Sverige ännu. I mitten av juni rapporterade SVT om virkesbrist i stora delar av landet och stigande priser.
“Efterfrågan är mycket större än vad den brukar vara – priserna stiger och det byggs som aldrig förr”, sa Henrik Wickström, chef på Stånga brädgård till SVT.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.