Dagens PS

Toapapper åter en bristvara – och allt är Putins fel

Toapappret riskerar ännu en gång att bli en bristvara när priserna på energi och pappersmassa skjuter i höjden. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 13 okt. 2022Publicerad: 13 okt. 2022

Kanske minns du att det bunkrades toalettpapper som om det inte fanns en morgondag under pandemin? Nu ser toapapper åter ut att bli en bristvara, men denna gång är det inte bacillernas fel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Energikris
Spela klippet
Råvaror

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

20 dec. 2024

När Ryssland invaderade Ukraina i februari i år blev det snabbt tydligt att världen stod inför en kris. Kort därpå kom sanktionerna från väst som kom att ställa de flesta industrier på ända och rubbade såväl leveranskedjor som produktionsled.

Mer än ett halvår senare befinner sig världens ekonomier i galopperande inflation allt medan räntor och priser fortsätter att stiga.

Toapapper en bristvara

För dig som konsument innebär det att de flesta livsmedel och förbrukningsvaror som du tidigare tagit för givet antingen blivit rekorddyra eller saknas på varuhyllan i butiken.

Hit hör toalettpappret som hamnat högt upp på listan över de bristvaror som påverkas av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Detta med anledning av sanktionerna från väst och en vedergällning från Rysslands sida, som dragit in sin export av björkved för att straffa USA och EU, skriver Bloomberg.

Utan rysk björk, vars korta fibrer är en viktig ingrediens i toalettpapper, måste virket hämtas från andra länder.

Det höjer priserna på slutprodukten och gör att toapappret ännu en gång blir en snackis.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Sätter press på Sverige och Finland

Så är det ju inte första gången en global kris slår ut just toapappret. För bara två år sedan skapade de åtråvärda toarullarna panik när pandemin drog fram.

ANNONS

Nu står marknaden utan närmare 800 000 till 1,2 miljoner ton pappersmassa. Det genererar i priser som redan stigit med omkring 45 procent. Inte minst sedan hanteringen av massan är en energikrävande process.

Bristen på björk sätter samtidigt press på Sverige och Finland som i dag är Europas nyckelproducenter av den pappersmassa som efterfrågas.

Tacka Putin

Till detta kommer också driftsproblem av annan natur, som skapat ett hål på marknaden och kräver nya lösningar för att papper ska kunna levereras.

På finska Stora Enso Oyj innebär det ett nytt recept på själva pappersmassan som gör pappret starkare. Dock på bekostnad av både mjukhet och prislapp.

Framförallt slår stigande massa- och energikostnader hårt mot pappersproducenternas vinstmarginaler, vilket borgar för högre priser framöver. Något som vi enligt Bloomberg kan tacka Vladimir Putin för.

Läs även: Olja kan rasa till 60 dollar per fat under nästa år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]