Dagens PS

Förmögenheten under jord – så kan Sverige ta en ledande roll

Sverige kan ta ledande roll i gruvbranschen
Interiör från LKAB:s gruva i Malmberget. Sverige bör ta en ledande roll och gå på offensiven när det gäller gruvsektorn i Europa, menar Iva. (Foto: Carl-Johan Utsi/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 13 jan. 2025Publicerad: 13 jan. 2025

Ingenjörsvetenskapsakademien vill se Sverige gå på offensiven kring gruvor och strategiska råvaror. Nu ställer man krav på regeringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyligen handlade rubrikerna om Outokumpus gruva i finska Kemi. Där har koncernen gjort överraskande och positiva fynd, som visar att tillgången på malmreserver i form av krommalm är 95 procent högre än man tidigare vetat.

Det rör sig dessutom om den enda kromgruvan inom EU och malm som, om den såldes i dag, skulle ge cirka 172 miljarder svenska kronor.

I Sverige är det sedan 2018 förbjudet att söka efter eller bryta uran i Sverige men högerregeringen vill häva förbudet.

Samtidigt jagar flera bolag svenskt uran över hela landet, skriver Sveriges natur. Längst har australiensiska Aura Energy kommit och väntas ansöka om en bearbetningskoncession inom kort.

Läs även: Oväntat mångmiljardfynd i gruvan. Dagens PS

Lokalt motstånd växer

Samtidigt är det lokala motståndet mot nya gruvor stort. En färsk avhandling i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet visar att det har ökat – samtidigt som den globala efterfrågan på mineraler ökar kraftigt.

”Gruvmotståndet ökar här precis som i övriga världen”, säger Daniel Fjellborg, som skrivit avhandlingen, till SVT.

Situationen oroar inte bara industrin utan även parter som Iva, Ingenjörsvetenskapsakademien, som vill att Sverige, som ett av Europas ledande gruvländer, ska ta den viktiga roll vi har och gå på offensiven.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Hotar Sverige och Europa

”Osäkra leverenskedjor hotar Sveriges och Europas försörjning av kritiska metaller och mineral. Det är allvarligt då dessa råvaror är oumbärliga för utvecklingen av ny teknik och fortsatt grön omställning”, påpekar sex företrädare för Iva i en debattartikel i SvD.

”Därför är det viktigt och angeläget att regeringen har flaggat för en ny mineralstrategi som ska ersätta den gällande från 2013”, skriver de sex.

Under drygt två år har Iva drivit projektet ”Vägval för metaller och mineral”.

Slutsatsen i projektet är att Sverige ”har en viktig roll att spela för att bidra till Europas försörjning av kritiska metaller och mineral, samtidigt som det ger svenska företag stora möjligheter att utvecklas och skapa ekonomiska värden för landet”.

”Unik forskning”

Det förstärks av att Sverige har ”högeffektiva gruvbolag med låga klimatavtryck, världsledande gruvutrustningsleverantörer och unik spetsforskning”, menar Iva-företrädarna.

Det kräver att regeringen går på offensiven, skriver de och förklarar att en offensiv på området bland annat innebär att nationella prioriteringar får gå före lokala hänsyn, att man förenklar återanvändning och materialåtervinning och får EU att placera sin tillsynsmyndighet för kritiska råvaror i Sverige.

Dessutom vill de sex skapa ett svenskt kunskapscentrum för gruv- och återvinningsindustri, liksom ett svenskt råvarucentrum som bidrar till att finansiera prospektering samt att regeringen finansierar nödvändig forskning och utreder ”hur de sociala, ekonomiska och tekniska utmaningar som en ökad självförsörjning leder till kan mötas”.

ANNONS

Ren trumfar regeringen – ingen gruva i Storuman. Dagens PS

Sanktioner mot rysk gruva kan förvärra zinkbristen. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]