Marknaden för många kritiska metaller växer, men den svenska utvinningen går långsamt. Trots politiska ambitioner att öka mineralbrytningen i Sverige ligger de avgörande besluten hos investerare och marknadsutvecklingen.
Sverige har de heta metallerna men utvinningen halkar efter
Mest läst i kategorin
Enligt ny statistik från Sveriges geologiska undersökningar (SGU) minskade antalet nya ansökningar om undersökningstillstånd i fjol. Samtidigt ökade ansökningarna om förlängda tillstånd, vilket resulterat i fler pågående undersökningar än på över tio år.
Helena Kjellson, bergmästare och chef för Bergsstaten, ser en positiv trend i prospekteringen.
“Slutsatsen man kan dra är att Sverige fortsatt är ett attraktivt land att prospektera i. Det är en uppåtgående trend, även om vi fortsatt befinner oss ganska långt från toppen”, säger hon till TT.
“Sverige är fortsatt attraktivt”
Det är dock fortsatt traditionella metaller som koppar, guld och silver som dominerar intresset.
Men samtidigt har ansökningarna om sällsynta jordartsmetaller – som kobolt, litium och molybden – ökat med flera hundra procent på fyra år. Dessa metaller är kritiska för elbilsbatterier och annan grön teknik.
Senaste nytt
Politikerna vill mer – marknaden avgör
Både EU och den svenska regeringen trycker på för att fler aktörer ska välja att bryta dessa metaller. Men den globala marknaden har sista ordet, och ansökningarna minskar.
“Det beror mycket på den allmänna konjunkturen, på råvarupriser, på vad investerare ser för möjligheter och risker för tillståndet i olika branscher”, säger Kjellson.
Närmast i pipeline för gruvdrift är fyndigheterna i Kiruna och Norra Kärr i Jönköpingstrakten, men inga koncessioner har beviljats ännu. Det kan dröja flera år innan de sällsynta jordartsmetallerna i Sverige börjar brytas i någon större skala.
EU:s utsläppskrav driver efterfrågan på metallerna
En faktor som kan driva på marknaden för så kallade batterimineraler är EU:s allt striktare utsläppskrav för fordonsindustrin. Bilbranschen befinner sig i en kapplöpning för att hinna elektrifiera sina modeller i tid, vilket gör tillgången på litium och andra nyckelmetaller avgörande.
Trots detta råder fortsatt osäkerhet kring utvinningen. Sverige har en unik berggrund och stabila förhållanden för gruvdrift, men utan en smidigare tillståndsprocess och högre råvarupriser kan investeringarna dröja.
För svensk batteriindustri handlar det alltså inte bara om att hitta mineralerna – utan om att få ut dem ur marken i tid.
Läs även: Gruvjättar som går ihop – trend för 2025? Dagens PS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.