Dagens PS

Svag krona, dyr olja – åter dyrare att tanka bilen

Svag valuta – dyrt drivmedel
Nu är det dyrare att tanka bilen igen. Orsaken? Den dyrare oljan och svagare kronan. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 22 nov. 2024Publicerad: 22 nov. 2024

Den senaste veckan har både bjudit på dyrare olja och svagare krona. Resultatet syns inte minst för den som ska tanka bilen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter valet backade oljepriset kraftigt och trots den svaga kronan blev det billigare att tanka bilen. Men sedan krigspremien kommit tillbaka och kronans ras har fortsatt har oljan återhämtat sig.

Nu verkar oljan runda av denna veckan med en sista spurt – och Nordsjöoljan närmar sig 75-dollarsgränsen där den också låg och pendlade runt valet i USA.

Dyrt att tanka bilen
Nu har det blivit dyrare att tanka bilen igen. Drivmedelspriserna stiger på den svaga kronan och dyra oljan. (Bild: Canva)

Höjda drivmedelspriser – dyrt att tanka bilen

En av de mest uppenbara effekterna av den svaga kronan och det höga oljepriset är att det blir dyrt att tanka bilen.

Drivmedelspriser 22/11 2024, källa: CirkleK

Drivmedelspriserna, som nyss var nere under 17 kronor igen, ökar nu snabbt och bensinpriset har gått över 17,50 på bemannade stationer på fredagen, 17,34 på automatstationer. Diesel kostar nästan 18 kronor och biobränsle kostar 14,34.

Läs även: EU skärper utsläppskraven – laddhybrider i farozonen. Dagens PS

Oljepriset högre – men uppgången balanseras ut

ANNONS

Oljepriset stiger på grund av den ökade osäkerheten som följer av den senaste upptrappningen i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Rysslands användning av en ny typ av ballistisk missil och spekulationer om möjliga kärnvapenangrepp har skapat oro på marknaden, vilket pressar upp priserna.

Trots en ökad lageruppbyggnad i USA, som vanligtvis skulle ha dämpat priset, har rädslan för eskalerande konflikter drivit både Brent och West Texas Intermediate högre under veckan. En energianalytiker beskriver hur osäkerheten kring hur långt konflikten kan gå skapar nervositet bland investerare, rapporterar Oilprice.com.

Oljepriset hålls dock tillbaka av vissa faktorer, som återgång till normal drift vid Norges Johan Sverdrup-fält och minskad risk för hårdare sanktioner mot Iran, vilket balanserar utbud och efterfrågan på den globala marknaden.

Skulle läget i Ukraina stabiliseras något så kan vi alltså räkna med ett kraftigt fallande oljepris och en trevligare upplevelse när vi ska tanka bilen.

Läs även: Två undervattenskablar i Östersjön skadade. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Jämför bilförsäkring

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bilförsäkringar.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]