Dagens PS

Strid i FN om gruvor under havet

Gruvor under havet
Greenpeace-aktivister protesterar mot djuphavsborrning. (Foto: Marten van Dijl/Greenpeace United Kingdom).
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 nov. 2022Publicerad: 08 nov. 2022

Det pågår en internationell strid om framtiden för gruvor under havet – flera länder trycker på för snabbare regleringar men andra vill se ett totalförbud. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt som den stora klimatkonferensen COP27 pågår i Egypten så träffas en annan FN-relaterad organisation i Kingston, Jamaica för att diskutera ödet för jordens hav, rapporterar Bloomberg.

International Seabed Authority ska påskynda regleringar av brytning av värdefulla metaller under havets botten, och hoppas ha de nya reglerna på plats så snart som 2024. Deadline för att klubba nya regleringar har sattes i förra året till juli 2023.

Men brytningen av metaller i känsliga ekosystem har också skaffat sig starka kritiker. 36 länder, däribland Tyskland, Frankrike, Spanien, Costa Rica, Nya Zeeland, Chile, Panama, Fiji och Mikronesien krävde i förra veckan ett “försiktighetsuppehåll”, eller ett moratorium för gruvdrift på grund av brist på vetenskapliga data om de områden på havsbotten som är tänkta för exploatering.

Macron vill förbjuda gruvor under havet

Frankrikes president Emmanuel Macron begärde under måndagen på COP27 för ett regelrätt förbud av gruvdrift under havet.

“Med tanke på mängden arbete som fortfarande ligger framför oss … är sannolikheten att reglerna och standarderna och riktlinjerna kommer att vara färdiga i juli 2023 nära noll. Osäkerhet, särskilt rättslig osäkerhet, är det sista någon behöver när det gäller djuphavsbrytning. Insatserna för mänskligheten är för höga”, sa ambassadör Hugo Verbist, chef för Belgiens delegation, till rådet under fredagen.

Storbritannien och Norge trycker på

Panamas Roger R. González säger att “skulle inte stödja något system som sätter skyddet av den marina miljön på en andra nivå. Vi måste se till att framtida generationer inte skadas.”

Andra länder, som Storbritannien och Norge, uttryckte förtroende för att bestämmelserna om nya gruvor under havet skulle kunna slutföras inom tidsfristen.

ANNONS

Läs även: Elbilarnas smutsiga hemlighet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]