En strejk vid Lundin Minings koppargruva Caserones i Chile har nu pågått i en vecka och är inte nära någon lösning, enligt facket.
Strejk på Lundins koppargruva inte nära någon lösning enligt facket
Strejken berör cirka 300 arbetare vilket är 30 procent av personalstyrkan vid gruvan, enligt Reuters. Fackförbundet är ett av tre vid Lundin Minings (börskurs Lundin Mining) gruva, och strejken utlystes efter att förhandlingar om kollektivavtal brutit samman. De andra fackförbunden ska ha nått en lösning med företaget.
“Vi har strejkat i en vecka och sedan i onsdags när vi hade ett möte på arbetsdepartementets regionkontor) har vi inte haft någon annan typ av interaktion med företaget”, säger fackförbundets ordförande Marco Garcia till Reuters.
Producerade 139 520 ton koppar
“De gick med på att ge oss ett erbjudande om att kunna gå vidare och häva strejken, men hittills har vi inte haft någon form av dialog”, säger han.
Caserones koppargruva producerade 139 520 ton koppar under 2023.
“Saker och ting börjar bli komplicerade vid gruvan. Produktionen är mindre än hälften av kapaciteten, och det gör uppenbarligen saker och ting komplicerade för dem”, säger Marco Garcia med förhoppningen om att företaget ska återuppta förhandlingarna om en lösning.
Noterat på Stockholmsbörsen
Lundin Mining är ett svensk-kanadensiskt gruvföretag. Bolaget är noterat på Stockholmsbörsen men har huvudkontoret i Vancouver, Kanada.
“Lundin Mining är fortfarande villigt att delta i möten för att nå en lösning, och kommer att fortsätta att följa rättsliga förfaranden, respektera alla sina anställdas rättigheter, bjuda in facket att delta i en konstruktiv dialog och förse myndigheterna med all efterfrågad information”, skrev Lundin Mining om strejken för en dryg vecka sedan.
Läs även: Branschspecial: Metall och gruvdrift – här är bolagen (Dagens PS)
Läs även: Lundin Mining köper gruva i Chile – en miljardaffär (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.