Det har varit kaos på marknaden för metallen nickel i flera veckor. Nu haglar anklagelserna bland storspelare på marknaden om vem som bär skulden.
Storspelare bakom den trasiga marknaden för nickel
Mest läst i kategorin
Dagens PS har tidigare rapporterat om att London Metals Exchange varit tvungna att stänga ned handeln i metallen efter en rusning på 250 procent.
Handeln har sedan dess återupptagits, men marknaden är paralyserad. Likviditeten har försvunnit, och investerarna är rasande. Veteraner kallar marknaden för “trasig”, enligt Bloomberg.
Anklagelserna haglar också – investerare förbereder stämningar, marknadsplatsen LME och Storbritanniens finansmyndigheter kommer sannolikt att utreda. Men enligt Bloomberg är det långt ifrån säkert att någon part bröt mot några regler – det kan vara så att reglerna helt enkelt inte var lämpliga för syftet.
Världens största bolag för nickel i centrum
I krisens centrum finns den kinesiske entreprenören Xiang Guangda som äger Tsingshan Holding Group Co, världens största företag inom nickel och rostfritt stål. Han hade byggt upp en ovanligt stor kort position (blankning) på nickel på LME – en satsning på att ökad produktion från hans företag skulle driva ned priset.
När priset på nickel sedan rusade efter Rysslands invasion av Ukraina hade Tsingshan problem att betala sina margin calls, alltså att de hade för lite pengar på kontot och behövde stänga positioner, något som öppnade för en så kallad “short squeeze” på marknaden. Även den amerikanska storbanken JPMorgan hade en roll i nickelspelet – Tsingshan gjorde en stor del av sin handel med LME genom banken.
Volkswagen har långa positioner
På andra sidan ekvationen var det ingen särskild aktör som drev upp priset, men det finns också där flera storspelare – exempelvis Volkswagen Group, som har en av de största långa positionerna i nickel, 100 000 ton utspridda på nio år som en hedge mot skiftande råvarupriser, nickel används mycket i batterier för elbilar. Även hedgefonder har satsat på nickel och dess roll i elbilsrevolutionen.
Det brittisk-schweiziska råvaruhandelsbolaget och gruvföretaget Glencore har också en stor lång position, som de köpte då fraktpriserna gått upp kraftigt.
Men mest kritik har själva marknadsplatsen LME fått, de tog beslutet att retroaktivt stoppa all handel den 8 mars, då priset dubblades. Beslutet motiveras med att flera bolag centrala för nickelhandeln hade gått omkull – men effekten var också att Tsingshan och dess banker fick en räddningsaktion värd flera miljarder dollar, skriver Bloomberg.
Läs mer: From VW to JPMorgan, the Unlikely Cast Behind Nickel’s Big Squeeze
Läs även: Blankare av nickel orsakade panikstängning av råvarubörs
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.