På måndagen stängs kolkraftverket Ratcliffe-on-Soar i Nottinghamshire i England, det sista av sitt slag i Storbritannien.
Storbritannien stänger sista kolkraftverket: "Slutet på en era"
Det får The Economist att utropa slutet på en era. Kol var en av de viktigaste råvarorna i det som brukar kallas den andra industriella revolutionen, som startade i just Storbritannien och ofta dateras mellan 1870 och första världskrigets start 1914. Världens första kolkraftverk öppnade i London 1882, och när landet elektrifierades under 1920-talet så var det kol som lyste upp människors hem.
10 000 dog under “Great Smog”
Stängningen av kolkraftverket i Ratcliffe-on-Soar är också ett bevis på en anmärkningsvärt framgångsrik strävan att minska den smutsigaste källan till koldioxidutsläpp, skriver The Economist.
Satsningarna på att byta ut kolkraften började redan på 1950-talet, då av skälet att Londons luftkvalitet blev ett stort problem som beräknas ha dödat 10 000 människor och gjort hundratusentals sjuka under “The Great Smog of London” 1952. Kolkraftverken flyttade först ut från städerna, och när stora gasfält upptäcktes i Nordsjön började allt fler kolkraftverk bytas ut mot gas.
Nära 40 procent 2012
De senaste decennierna har kolkraften snabbt nedmonterats genom politiskt drivna processer, där kolet fasats ut samtidigt som det byggts grön energi som vindkraft. Kolkraften har varit reservkraft de senaste åren, och använts så lite som möjligt.
I Sverige stängde det sista kolkraftverket 2020, Värtaverket i Stockholm som numer drivs endast på biobränslen, som restprodukter från skogsbruket.
Från att ha stått för nära 40 procent av elproduktionen i Storbritannien 2012 har kolkraften de senaste åren legat nära 0 – ett skifte som gått mycket snabbare än i andra G7-länder, enligt The Economist.
Med stängningen av Ratcliffe-on-Soar går siffran från nära noll till noll – och det permanent.
Läs även: Landet som är mest beroende av kolkraft (Dagens PS)
Läs även: Nya guldet – är kol ett alternativt skydd mot kris och inflation? (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.