Dagens PS

Stora lager med metall försvinner spårlöst

Metall försvinner
Metallager försvinner. (Foto: Ole Berg-Rusten / NTB)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 aug. 2022Publicerad: 17 aug. 2022

Det har inträffat att råvarugrossister beviljats lån mot säkerhet i form av större råvarulager – till exempel metall – som sedan försvunnit spårlöst, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En grupp kinesiska handlare upptäckte att en kopparhandlare i norra Kina hade förskingrat malm för an halv miljard dollar, trots lånegarantier. Exemplet belyser risker för handel med råvaror. Det är en oroväckande utveckling och skandalen utspelades för åtta år sedan – Qingdao-bedrägeriet – som utlöste en genomgripande granskning av råvarumarknaden.

Hur kan metall försvinna?

Råvaruhandel – till exempel metall – har höga volymer och låga marginaler. Ett sätt för handlare att finansiera inköp och skapa kassaflöde, är att belåna varor de ska använda för handel. Säkerheten finns alltså i varan, eller godset. En sådan överenskommelse görs ofta i form av lagergarantier och kvitton. Användning av papper utsätter hela branschen stora bedrägeririsker eftersom de lätt kan förfalskas på olika sätt.

Vad är orsakar detta?

Hårt pressade marginaler och banker som blivit försiktiga med att ge ut lån och viljan att snabbt få in pengar för varor med sjunkande priser.

En vändning till lättare finansiering har har öppnat upp för mindre företag som kan utlova varor för stora summor. Långivarna söker en alternativ avkastning till andra former av investeringar.

Metallindustrin gick in i en kris i mars efter en lågkonjunktur som sänkte priserna ordentligt. Många led stora förluster, vilket ledde till den här utvecklingen. Konsekvenserna kan i värsta fall utlösa en förtroendekris för Kinas råvarugrossister, vilket delvis redan skett.

Läs även Analytiker spår nytt uppsving för råvaror redan i år 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]