Oljepriset rasade kraftigt efter att Israels svar mot Iran visade sig freda landets oljeproduktion. Men redan nu har priset återhämtat sig.
Stark rekyl för oljepriset – bottenkänning över
Under oktober föll oljepriset från 80 dollar per fat (Nordsjöolja) till drygt 70 dollar per fat – sedan mitten på förra veckan har priset återhämtat halva fallet och landat över 75 dollar igen.
Förklaringen till förra månadens ras var i första hand att den så kallade riskpremien, kopplad till hot mot Irans oljeproduktion och en risk för eskalering av kriget i Mellanöstern, gick ner i samband med att Israels angrepp på Iran utelämnade landets oljeproduktion.
Men nu har alltså oljepriset återhämtat sig. Vad beror det på?
Oljepriset ökar på sänkt oljeproduktion
Den största drivkraften bakom det stärkta oljepriset är rapporter om att OPEC+ har beslutat att skjuta upp en planerad avveckling av gruppens produktionsminskningar.
OPEC+ hade tänkt återföra cirka 180 000 fat per dag i december, men beslutade att göra det beroende av prissituationen. Om oljepriset förblir lågt, kommer avvecklingen att skjutas på framtiden.
Trots att beslutet inte var överraskande, påverkade det omedelbart oljepriserna, med Brentolja på över 75 dollar per fat. Analytiker flaggar dock för att prisuppgången kan möta motstånd runt 78 dollar per fat, enligt Oilprice.com.
En annan drivkraft bakom det höjda oljepriset var att nya rykten i slutet på förra veckan, om en iransk vedergällning mot Israel, enligt Realtid.
Höjda drivmedelspriser att vänta igen
Givet den plötsliga prisökningen kan den förra veckans sänkta bensinpris redan vara hotat.
När oljan kostade 75 dollar senast så betalade vi nästan 40 öre mer för drivmedel, vilket borde betyda att oljepriset och den svaga kronan driver upp priset vid pump igen.
Läs mer: Lägre pris vid pump – fortsatt ras att vänta. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.