Schweiz lever inte upp till sina utfästelser om att sluta med “olaglig” guldimport från Sydamerika och Ryssland. Det får guldpriset på fall.
Schweiz vaga löften pressar guldpriset
Mest läst i kategorin
Schweiz, världens största guldimportör i fjol, anklagas för att underblåsa grova övergrepp, däribland av sexuellt slag, i gruvindustrin i Sydamerika.
Övergreppen drabbar främst kvinnor och barn, enligt anklagelserna som även involverar exponering av höga halter kvicksilver som riskerar att förgifta både gruvarbetare och ursprungsbefolkningen i berörda länder i Sydamerika, enligt medieuppgifter.
Schweiz tvivelaktiga guldimport är nu föremål för granskning av rådet för mänskliga rättigheter och på agendan i FN-högkvarteret i Genève.
Det här skriver Capital.com som uppger att Schweiz även brutit sitt löfte om att sluta importera guld från Ryssland, som står under ekonomiska sanktioner från västländerna för invasionen och kriget i Ukraina.
Schweiz guldimport nådde ny topp i augusti
Enligt nyhetsbyrån Bloomberg, som refereras i artikeln, steg Schweiz guldimport från Ryssland till en tvåårig topp i augusti.
Frågor väcks huruvida guldimporten är laglig, det talas också om “svarta marknadspriser” i syfte att stärka guldreserverna.
När Schweiz först gick ut och lovade att rysk guldimport skulle förbjudas bidrog det till att guldpriserna steg till nya toppnivåer på cirka 2 070 dollar per uns i början av mars.
Priset på guld har sedan rasat 20 procent till dagens nivåer på cirka 1 647,5 dollar per uns.
Schweiz, som alltså är en nyckelspelare på världsmarknaden, uppges ha bidragit till att guldpriset faller.
Samtidigt kan den uppmärksamhet som landet nu får globalt leda till att Schweiz tvingas dra ner på sin guldimport drastiskt, skriver Capital.com och förklarar att effekten av det kan bli att guldpriset drivs upp igen.
Senaste nytt
Även dollarn och räntehöjningarna trycker ner guldpriset
En annan bidragande faktor till att guldpriset gått ner är den starka dollarn, som är uppe och nosar på nivåer som inte setts på två decennier.
Även centralbankernas aggressiva räntehöjningar med amerikanska Federal Reserve och Bank of England i Storbritannien i spetsen nämns som orsaker till att guldpriset är under press.
Ungefär två tredjedelar av den globala guldhandeln med guld uppges passera genom Schweiz.
Läs mer: Vad händer med guldet? Sju faktorer som driver guldpriset
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.