Trots världens ökande fokus på grön energi och hållbarhet står fossila bränslen fortsatt starka på den globala energimarknaden. Enligt Aramcos vd Amin Nasser, som nyligen talade vid World Economic Forum i Davos, väntas den globala efterfrågan på olja öka med 1,3 miljoner fat per dag under 2025, det rapporterar Reuters.
Saudis prognos: Efterfrågan på olja skjuter i höjden
Mest läst i kategorin
“Vi ser fortsatt stark efterfrågan, särskilt från utvecklingsländer där energibehovet ständigt växer,” sade Nasser enligt Reuters.
Olja och gas dominerar
Trots att världen investerar allt mer i förnybara energikällor, spelar fossila bränslen som olja och gas en avgörande roll för energiförsörjningen. Enligt OilPrice.com står energikällorna fortfarande för mer än 50 procent av den globala energikonsumtionen.
OilPrice.com framhåller också att användningen av olja och gas inte bara handlar om energiförbrukning utan också om deras roll i den globala ekonomin. Industriländer, liksom många utvecklingsländer, förlitar sig på dessa resurser för att driva allt från transport och elproduktion till tillverkning av petrokemiska produkter.
Senaste nytt
Klimatmålen pressas av hög efterfrågan
Amin Nasser betonade under sitt tal i Davos att omställningen till renare energi kommer att kräva betydande investeringar och tid. “Vi måste hitta en balans mellan att möta den växande efterfrågan på energi och samtidigt arbeta för att nå klimatmålen,” sade han enligt Reuters.
Samtidigt framhåller OilPrice.com att den stora andelen fossila bränslen i den globala energimixen är en av de största utmaningarna för att begränsa de globala utsläppen. Artikeln noterar att det finns en risk för att beroendet av olja och gas bromsar omställningen till förnybara energikällor.
Asiens roll i energibehovet
En betydande del av den ökande efterfrågan drivs av tillväxtmarknader i Asien. Länder som Kina och Indien står inför en växande befolkning och accelererande ekonomisk utveckling, vilket bidrar till deras behov av energi.
Enligt OilPrice.com är dessa länder beroende av olja och gas för att stödja sin snabba industrialisering och infrastrukturutveckling.
Läs även: Sanktionerna pressar Ryssland – landets kunder köper annan olja
Framtidens utmaningar för olja
Med oljeefterfrågan på väg att stiga och fossilberoendet fortsatt starkt, står världen inför en tuff balansgång. Kan vi minska utsläppen tillräckligt snabbt för att uppnå klimatmålen, eller riskerar vi att låsa oss vid en energistruktur som förvärrar klimatkrisen?
Den globala energimarknaden befinner sig i ett kritiskt läge, där valet mellan kortsiktig ekonomisk tillväxt och långsiktig hållbarhet blir allt svårare att navigera.
Läs även: Afrikas nya oljejätte pressar Europa – vad händer nu?