Saudiarabien spelar ett allt högre spel med oljemarknaden. Genom att höja produktionen kraftigt trots låga priser, kan världens största exportör sänka oljepriset ännu mer.
Saudis nya drag – tung smäll för oljepriset


Draget innebär att OPEC+ länderna ökar produktionen med 411 000 fat per dag redan i maj. Det markerar ett tydligt avsteg från tidigare produktionsbromsar – och Saudiarabien dirigerar orkestern.
Samtidigt skickar beskedet chockvågor genom marknaden, som redan reagerat på USA:s nya tullar och risken för en global lågkonjunktur.
Priset på Nordsjöolja står i skrivande stund runt 64 dollar. Hur lågt kan det gå innan att det blir för billigt för oljeländernas höga produktion?
Se även: Skräck sänker oljan – lägsta oljepriset på fyra år. PS Studio
Ekonomisk hämnd – eller strategisk offensiv?
Enligt IMF behöver saudierna ett oljepris på 96 dollar för att få statsbudgeten att gå ihop. Trots detta väljer landet alltså att öppna kranarna.
Förklaringen ligger, enligt Oilprice.com, i frustration över andra OPEC-medlemmar som fuskar med sina produktionskvoter – samt ett behov av att visa muskler i en stökig omvärld.
Bakom kulisserna mullrar det dessutom om att kungadömet kan ha gett upp hoppet om 100-dollar-olja. Det verkliga målet?
Att långsiktigt flytta fokus bort från oljeberoendet och växla upp Vision 2030 – kronprinsens gigantiska industriprojekt.
Senaste nytt
Billig energi, ny gruvboom och amerikanska tullar
Saudiarabien försöker bredda intäktsbasen. Med hjälp av sin billiga energi, låga skatter och få regler vill landet bli ett regionalt centrum för tillverkning och turism.
En annan satsning är gruvsektorn, där Saudi nyligen viger enorma summor till att exploatera sina mineraltillgångar. Målet är att femdubbla gruvsektorns BNP-bidrag till 2035.
Oljepriset lär rasa
Att Saudi och OPEC+ släpper på bromsen lär bli smärtsamt för oljepriset. Redan under förra veckan föll priset på olja runt 16 procent – en påminnelse om hur snabbt marknaden kan vända.
Att världens mest inflytelserika oljeland nu verkar prioritera geopolitisk makt och ekonomisk diversifiering framför kortsiktig oljeintäkt kommer att pressa oljepriset ytterligare.
Läs även: Hotet mot Putins krigsekonomi: ”Turbulent och spänt”. Realtid
ANNONS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.