Dagens PS

Saudiarabien gör storförlust – oljepriset för lågt

Saudiarabien
Saudiarabiens kronprins och premiärminister Mohammed bin Salman. (Foto: Evelyn Hockstein/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 06 sep. 2024Publicerad: 05 sep. 2024

Saudiarabien är världens största exportör av olja, och har samtidigt världens lägsta produktionskostnad för oljan. Ändå har landet svårt att få budgeten att gå ihop.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Saudiarabien producerar ett fat olja för bara 10 dollar, och då oljepriset under lång tid har pendlat runt 100 dollar har det gett ett fint klirr i kassan med den stora oljeexporten. 75 procent av statskassans intäkter i landet kommer från oljeexporten.

Vision 2030 kostar på

Men samtidigt har landet stora utgifter i kronprins Mohammed bin Salmans Vision 2030, som är tänkt att modernisera landet och minska beroendet av oljan.

Då utgifterna ökat samtidigt som oljepriset har fallit så går Saudiarabien just nu rejält back.

Internationella valutafonden beräknade i maj 2023 landets fiscal breakeven oil price (FBOP) och kom fram till att oljepriset behövde ligga på 80,90 dollar på fat för att Saudiarabien skulle gå plus minus noll. I den senaste beräkningen från april i år var siffran 96,20 dollar per fat för 2024. Det är 32 procent högre än det nuvarande råoljepriset, riktmärket Brent-olja kostar i skrivande stund drygt 73 dollar per fat.

ANNONS

Senaste nytt

Stora förluster väntar Saudiarabien

Det mesta talar alltså för att Saudiarabien kommer att göra rejäla förluster de kommande åren.

“Åtminstone fram till 2030 kommer Saudi att ha massiva budgetbehov på grund av behovet av att visa betydande resultat i viktiga Vision 2030-projekt och att förbereda sig för och vara värd för stora sport- och kulturevenemang som VM 2034 och Expo 2030”, säger Li-Chen Sim, forskare vid det Washington-baserade Middle East Institute till CNBC.

“Allt detta mitt i den förväntade tillväxten i oljeförsörjningen från USA, Guyana, Brasilien, Kanada och till och med Förenade Arabemiraten och en eventuell anemisk oljekonsumtionstillväxt i Kina, kungarikets största oljekund, betyder att kungarikets skattemässiga break-even-pris sannolikt kommer att stiga kanske till cirka 100 dollar per fat”, säger hon.

ANNONS

Oljefonden räknas inte med

Detta räknar inte ens in alla de utgifter som landets massiva Public Investment Fund (PIF) gör, den stora oljefond där stora delar av tidigare års intäkter lagts.

PIF ligger bland annat bakom jätteprojektet NEOM som Dagens PS tidigare rapporterat om. En beräkning från Nomura Asset Management sätter break-even-priset på olja till 112 dollar per fat för Saudiarabien, om man räknar med de utgifter som PIF har.

Saudiarabien har haft många år av röda siffror i budgeten, och landets statsskuld har vuxit från bara 3 procent av BNP 2010 till 24 procent 2024. En massiv ökning absolut, men jämfört med EU-snittet på 83 procent eller USA:s 123 procent sitter Saudiarabien fortfarande relativt lugnt i båten.

“Saudiarabien har stor kapacitet att ta på sig mer skulder om de vill … det är inte en fråga för dem att ha ett litet underskott”, säger en analytiker som CNBC talat med under löfte om anonymitet.

Läs även: Saudiarabien: Ökenvandring för ambitiösa planer (Dagens PS)

Läs även: Saudiarabien tänker “fortsätta med sportswashing” (Dagens PS)

Läs även: Ökenstad – med total kontroll över alla (Dagens PS)

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS