Europas och USA:s restriktioner mot den ryska oljehandeln skärper den utdragna ekonomiska konflikten och omformar den globala energimarknaden.
Så överlever Ryssland energisanktionerna
Mest läst i kategorin
Förra året kunde Ryssland dirigera om sin oljeexport till Asien och samla en flotta med tankfartyg som inte belastades av västerländska sanktioner, det rapporterar The New York Times.
Ökade sina intäkter förra året
Ryssland anpassade även planer på att undgå sanktioner med hjälp av sina allierade Iran och Venezuela och strategin fungerade.
Enligt officiella uppgifter behöll inte bara Ryssland inkomsterna från sin energiexport, de ökade, och i skuggan av den legala oljehandeln kan de dessutom ha tagit in ytterligare pengar som kan hjälpa dem i sin krigsinsats.
Det är dock inte klart om Ryssland kan fortsätta att utmanövrera ansträngningarna att minska deras oljeinkomster.
Senaste nytt
Rysslands energiintäkter börjar påverkas
De västerländska restriktioner som trädde i kraft i december mot rysk råolja och det pristak EU och G7-länderna satt på rysk råolja börjar påverka landets energiintäkter.
Skärpningen av oljesanktionerna mot Ryssland är menade att minska landets intäkter för sin oljeexport samtidigt som den globala pandemiåterhämtningen inte stoppas.
Analytiker tror dock att det kommer ta år innan denna plan bär frukt.
Blir permanent del av marknaden
“Sanktioner i allmänhet är mer som ett maraton än en sprint”, säger Edward Fishman till The New York Times, han är en före detta sanktionstjänsteman från USA:s utrikesdepartement.
“Nu när dessa sanktioner är på plats mot Rysslands oljesektor tror jag att du måste anta att de är en permanent del av marknaden”, fortsätter han till The New York Times.
Rysslands och oljejättars intäkter ökade
Ett år efter att kriget i Ukraina startade har Ryssland lyckats hålla sitt oljeflöde flödande och under hela 2022 lyckades de öka sin oljeproduktion med 2 procent.
Enligt uppskattningar från den ryska regeringen och International Energy Agency, IEA, ökade intäkterna från landets oljeexport med 20 procent, till 218 miljarder dollar, cirka 2 303 miljarder kronor.
Den övergripande ökningen av oljepriserna bidrog till Rysslands ökade inkomster, de gynnade även oljejättar som Exxon Mobile och Shell som rapporterat rekordvinster för 2022.
Även Rysslands intäkter från export av naturgas ökade förra året, de ökade med nästan 80 procent jämfört med 2021, till 138 miljarder dollar, nästan 1 458 miljarder kronor.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: BP: “Rysk oljeproduktion faller 42 procent till 2035”
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.