Dagens PS

Rysslands konflikt med väst sprider sig till Arktis

Länderna runt Arktis vill ha del av de naturresurser som fins där och den nuvarande geopolitiska situationen väcker oro
Länderna runt Arktis vill ha del av de naturresurser som fins där och den nuvarande geopolitiska situationen väcker oro. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 maj 2023Publicerad: 05 maj 2023

Den internationellt neutrala zonen Högarktis har länge hållits utanför geopolitiken, men klimatförändringarna väcker kolliderande strategiska intressen för området.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som ett resultat av sanktionerna mot Ryssland, den största arktiska staten, ifrågasätts förvaltarskapet av Arktis och huvudorganet för samarbete mellan de åtta nationer som delar förmyndarskapet, Arktiska rådet, är i limbo, det rapporterar Bloomberg.

Nuvarande stiltje är i fara

Sedan förra året har Arktiska rådets möten varit inställda och ingen vet vad som kommer hända efter den 11 maj, när Ryssland ska lämna över den roterande ordförandeposten till Norge.

Ryssland är medlem i rådet och kommer därmed i princip vara delaktigt i aktiviteter och beslut, det säger Danmarks ambassadör för Arktis, Thomas Winkler.

Men han menar att hur det kommer ske i det nuvarande politiska klimatet är något man fortfarande inte vet.

Nuvarande stiltje, med få konflikter, är dock i fara och det äventyrar det vetenskapliga samarbete som har blomstrat sedan slutet av kalla kriget.

ANNONS

Senaste nytt

Kapplöpning om Arktis naturresurser

Nu, när uppvärmningen av Arktis skyndar på kapplöpningen om dess resurser, olja och mineralfyndigheter, är den geopolitiska situationen oroande.

Vem som kontrollerar Arktis beror på var du drar gränserna, ingen äger Nordpolen, men länder som har landmassor som går ut i Norra ishavet har, enligt internationell lag, rättigheter som når en bit utanför deras kustlinjer.

ANNONS

Tre av dessa länder Ryssland, Kanada och Danmark, ritar nu om kartor och argumenterar för mer expansiva rättigheter till det som finns under havet, och det handlar om en enorm del av Ishavets botten som sträcker sig över Nordpolen.

Norge har mer anspråkslösa krav

Hur gränserna dras beror på hur långt ut kontinentalsockeln sträcker sig från varje lands kust, alla tre länder hävdar att deras kontinentalsockel sträcker sig in i undervattensbergskedjan Lomonosovryggen.

För några år sedan argumenterade en fjärde nation, Norge, för en mer återhållsam omdragning av gränser.

Länder ska fortsatt kunna resa fritt över det som fortfarande kommer vara internationella vatten, men naturresurserna under vattnet kan vara enorma och dem gör länderna nu anspråk på.

Arktiska rådet

Arktiska rådet består av de åtta arktiska länderna Danmark (med Grönland och Färöarna), Finland, Island, Kanada, Norge, Ryssland, Sverige och USA.

Även sex organisationer för ursprungsbefolkningarna i Arktis deltar, bland dem Samerådet, som representerar samer i fyra länder.

Källa: Naturvårdsverket

 

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Halvvägs mot nästan två meters höjning av havsnivån

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS