Dagens PS

Rekordlåga priser för vind- och solel

Allt sämre pris på vind- och solel
Priset på vind och solel blir allt lägre, inte minst tack vare den överproduktion som uppstår tack vare den oberäkneliga leveransen. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 11 okt. 2024Publicerad: 11 okt. 2024

Den snabba utbyggnaden av vind- och solel har lett till en överproduktion av el, vilket får priserna att rasa – ibland till negativa nivåer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Har vi byggt för mycket vind- och solkraft? Det är lätt att ställa sig frågan, när man läser om negativa elpriser när vinden och solen levererar samtidigt som behovet är som lägst.

De senaste åren har expansionen av världens produktion av vind- och solel ökat kraftigt. Dels för att vi kämpar med att fasa ut fossilberoendet, men också för att produktionen av såväl solceller som vindkraftverk har blivit mycket billigare och behovet av el har blivit större.

Men för att verkligen frigöra nyttan i den ojämna vind- och solkraften behöver vi lösa bättre och billigare lagring, skriver energitidningen Oilprice.com i en artikel.

Energi billigare överlag

Det låga priset hänger inte bara ihop med den ojämna produktionen, utan också med ett allmänt fallande pris på energi. Kort efter Rysslands invasion av Ukraina ökade energipriserna tvärt, men sedan dess har såväl fossila energikällor, kärnkraft och förnybart rasat i pris.

Men på lite längre sikt väntas efterfrågan på energi öka kraftigt, och det är då lagring kommer att bli avgörande om den variabla kraften ska bli den nyckelspelare som många hoppats, menar Oilprice.

Vind- och solel ger minuspriser

Att det blivit ojämnare och till och med negativa elpriser beror till stor del på den ökande andelen oberäknelig kraftproduktion i systemet.

“Negativa elpriser beror i grunden på att utbudet av el är större än efterfrågan, vilket i sin tur beror på den ökande andelen variabel kraft, såsom vind- och solenergi, i elsystemet”, skriver Vattenfall.

ANNONS

Det finns två förslag på lösningar att tillgå redan i dag, som kan lindre problemet med överproduktion.

“För att råda bot på problemet kan man antingen investera i batterilagring eller verka för att få elkonsumenter att teckna rörliga elavtal. På så vis uppmuntrar man konsumenterna att man ska använda el när produktionen är som högst och priserna är som lägst”, skriver Oilprice.

Läs även: Dansk vindkraft blåste bort 35 norska miljarder. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS