EU-förordningen EUDR, som ska stoppa avskogningen, hotar nu att ytterligare pressa upp de rekordhöga priserna på kakao.
Rekorddyr kakao blir ännu dyrare
Mest läst i kategorin
I Västafrika finns massor av anläggningar som förbereder kakaobönor innan de levereras till lager hos chokladtillverkare i Europa, det skriver Bloomberg.
EU kräver dyra bevis
Nu är dock en stor förändring på gång som hotar att totalt förändra denna leverantörskedja och chocka priserna på godis, hudvårdsprodukter och örtmediciner.
Från och med den 30 december i år kommer EU kräva att bolag som handlar med choklad bevisar att de bönor de importerar till Europa inte har bidragit till avskogning där de odlats.
Att spåra kakao från växtplats till hamn är kostsamt för en industri som redan påverkas av sjunkande produktion och rekordhöga terminspriser.
Utan bevis för att bönorna odlats utan avskogning blir det ingen försäljning och eftersom EU är den största köparen av Västafrikas kakao får det stor betydelse.
Påföljderna för dem som inte följt förordningen omfattar böter, förverkande av, eller ett tillfälligt förbud mot, handel i EU.
“Det finns en pistol mot vårt huvud för att sätta upp system och göra oss redo. Vi förväntar oss störningar i ungefär ett till två år, och det kan innebära högre prissättning i Europa”, säger Paul Davis, ordförande för industrigruppen European Cocoa Association, till Bloomberg.
Senaste nytt
Vem får betala?
Alla kakaoförsändelder kommer behöva lista GPS-koordinaterna för de gårdar där bönorna odlats, information som måste laddas upp i en EU-databas.
Enligt bolagen Cargill, Ferrero och Nestle håller de på att bygga upp sina geolokaliseringsnätverk i Elfenbenskusten, som levererar 44 procent av världens kakao.
De vill inte uppge vad deras ansträngningar kostar, eller diskutera huruvida det är konsumenterna som via dyrare choklad kommer få betala för kostnaderna.
Kakaobänderna tillhör världens fattigaste och det är inte heller klart om någon kostnadsbörda kommer läggas på dem.
Omfattar fler varor
EU:s avskogningsförordning, EUDR, omfattar också palmolja, kaffe, soja, timmer och nötkreatur, som alla är ökända för att orsaka kalhyggen.
Förordningen gäller både råvaror och färdiga produkter, som möbler och läder och omfattar Afrika, Amazonas och Asien.
EU har uppskattat att utan EUDR skulle cirka 248 000 hektar skog gå förlorad varje år fram till 2030.
De kakaobönor som inte når upp till EU:s krav kommer troligtvis säljas på andra marknader, som USA eller Asien, vilket inte är lika lukrativt för de västafrikanska producenterna.
För branschen har det här skapat ett akut problem, från skörd till det att en kakaoböna når Europa tar det 12 till 18 månader så de som odlas nu måste redan följa förordningen.
Läs mer: Först bojkott – nu ännu dyrare choklad Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.