Efter en lite mer stilla sommar så rusar många råvarupriser rejält igen – vilket riskerar att hamna hos konsumenterna som högre inflation, skriver Bloomberg.
Råvarupriser rusar igen – högre inflation hotar
Mest läst i kategorin
Bloombergs jämförelseindex för råvaror närmar sig nu igen de rekordnivåer som sattes i juli. Det är bland annat högre priser på aluminium, koppar och stål samt el och gas i Europa som driver upp indexet, skriver tidningen.
”Efterfrågan på fysiska varor har nått så höga nivåer – över trenden före pandemin i alla utom olja – att systemet blir allt mer begränsat i sin förmåga att leverera dessa varor. Marknaderna blir alltmer utsatta för alla typer av försörjningsstörningar eller oväntad ökad efterfrågan”, skriver investmentbanken Goldman Sachs i en analys.
Fraktkrisen driver också upp priser
Stora stimulanspaket världen över driver upp priset på metaller som koppar, samtidigt som Kina dragit ned på sin produktion av nickel för att få ned utsläppen, skriver Bloomberg. Aluminiumpriset har också stigit kraftigt efter en kupp i Guinea förra veckan, vilket Dagens PS rapporterade om. Den globala fraktkrisen påverkar också metallpriserna, då det är rejäl kö hos fraktbolagen som kan ta högre priser.
“Även om vi ser de nuvarande priserna som överdrivna, och även om aluminium är överköpt ur ett tekniskt perspektiv, finns det ännu inga tecken på någon trendomvändning”, säger Commerzbank AG i ett investerarbrev.
Svårt att fylla på lager
Högre råvarupriser på elmarknaden är en annan faktor som driver upp indexpriserna rejält. Europas lager av naturgas är de lägsta på ett decennium för den här årstiden. Terminskontrakten på gas har tredubblats i Nederländerna, och de tyska elpriserna är på de högsta nivåerna någonsin.
Det är också svårt att fylla på lagren då flera norska gasfält är nere för underhåll samtidigt som Ryssland hellre säljer till Asien. Priserna på att släppa ut koldioxid ökar också, vilket gör det svårt att producera elektricitet på kontinenten och högre priser på råvarorna, skriver Bloomberg.
Effekten kan bli att inflationen kommer att öka snabbare framöver, då prisökningarna i slutändan kan hamna hos konsumenterna, skriver Bloomberg.
Läs även: Prischock väntar på energi i Europa: ”Inte ens börjat än”
Läs även: Investerare får priserna på uran att stiga kraftigt
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.