Priset på järnmalm fortsätter falla, och marknaden oroas över konsekvenserna för världsekonomin. Bara sedan årsskiftet har järnmalmen tappat 3,56 procent av sitt värde, en nedgång driven av globala ekonomiska osäkerheter och politiska spänningar.
Prisras för järnmalm på orolig världsmarknad


Mest läst i kategorin
Färska uppgifter från Bloomberg visar att priset sjunkit ytterligare de senaste dagarna efter oro kring handelsförhandlingar initierade av USA:s president Donald Trump.
Kina, som är världens näst största ekonomi och en viktig aktör på järnmalmsmarknaden, har uttryckt oro över konsekvenserna av Trumps handelspolitik.
“Osäkerheten kring globala handelsrelationer påverkar direkt järnmalmspriset, eftersom Kina är en avgörande importör av råvaran”, säger Katharine Gemmell, råvaruexpert hos Bloomberg.

Läs även: Industri eller illusion? Boden satsar tungt på Stegra – trots larm. Realtid
Järnmalm och betydelsen globalt
Järnmalm är en nyckelråvara som framför allt används för att producera stål, vilket i sin tur används i infrastruktur och byggprojekt världen över. De största producenterna är Australien, Brasilien och Kina, men även länder som Indien, Ryssland och Sydafrika är viktiga aktörer på marknaden.
Priset på järnmalm bestäms främst på råvarubörser som Singapore och kinesiska Dalian, där den aktuella prisnoteringen avser malm av 62-procentig renhet levererad till hamnen i Tianjin, Kina.
Svensk export hotas?
För Sverige är järnmalm och stålindustrin betydande exportvaror. Landet exporterar huvudsakligen högpresterande stål och järnmalmsprodukter med högt förädlingsvärde. Under 2024 uppgick värdet på Sveriges export av handelsfärdigt stål, inklusive göt och ämnen, till 60,9 miljarder kronor, vilket genererade ett tydligt handelsöverskott.
Ett fortsatt prisfall på järnmalm riskerar därför att påverka svenska företag negativt, särskilt om nedgången blir långvarig.
Situationen är definitivt oroande för svenska exportörer, även om de delvis är skyddade av sina specialiserade produkter. Det återstår att se hur den typen av produkter står sig på den oroliga marknaden.
Sverige är nämligen i framkant gällande högkvalitativt stål och utvecklingen av så kallat grönt stål, förädlade produkter som ofta kräver den typ av högkvalitativt järnmalm som finns i Sverige.
Läs även: Stålbad för järnpriset – möjlighet för Sverige. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.