För ett år sedan såg det ut som att bristen på den viktiga metallen skulle välta hela energiomställningen på egen hand. Men inte längre. Priset på metallen har halverats på ett år, för nu finns det Kobolt i drivor.
Plötsligt finns den viktiga metallen "överallt"
Kobolt är en viktig metall för många tekniska tillämpningar, inklusive tillverkning av legeringar för jetmotorer, tändstift och hårddiskar. Det är också viktigt med kobolt för att göra batterier till mobiltelefoner, bärbara datorer och elbilar.
MISSA INTE: Nya dråpslaget: Medelinkomsttagare riskerar sänkt pension
“Blood Cobolt”
Den viktiga metallen är dock ovanlig på jorden. Och dess utvinning kan vara kontroversiell på grund av de sociala och miljömässiga utmaningar som är förknippade med gruvdrift och utvinning.
Det mesta av den kända kobolten i världen finns i Kongo-Kinshasa. Landet har plågats i årtionden av konflikter och inbördeskrig men även korruption och barnarbete.
Pristoppen nådd
Koboltpriset har stigit kraftigt genom åren och 2022 nådde man en pristopp på 82 000 dollar per ton – över 800 000 kronor. Det var en fördubbling jämfört med året innan, rapporterar The Economist.
Men sedan hände något. Priset på kobolt har nu nästan delats med tre: 35 000 dollar per ton, vilket är darrande nära det lägsta priset någonsin i historien.
Undviker kobolt
Det har delvis att göra med efterfrågan – som nådde sin kulmen under covid-pandemin. Inte ens elbilsboomen har kunnat väga upp för det minskade intresset för hemelektronik, skriver The Economist. Detta eftersom utvecklarna försöker i möjligaste mån att använda sig av andra material, och minska beroendet av kobolt så mycket som möjligt.
Samtidigt öppnar allt fler gruvor som utvinner kobolt. Experter misstänker att Kongo kommer utvidga sin produktion med 38 procent till 180 000 ton per år. Indonesiens utvinning spås också utvidgas till 18 000 ton, vilket gör det till en makalös ökning från ingen alls för bara några år sedan.
Läs även: Svensk gruva i ropet på Stockholmsbörsen
Biprodukt av koppar och nickel
Andra marknader skulle inte ha råd att fortsätta producera om priserna hade sjunkit så här drastiskt. Men eftersom Kobolt är en biprodukt av utvunnet nickel och koppar – vars priser är fortsatt höga.
Det innebär att för varje ny nickelgruva man öppnar i Indonesien eller koppargruva som Kina öppnar i Kongo, innebär en växande tillgång på kobolt och därmed lägre priser på den viktiga metallen.
Även med ökningen är kobolt en väldigt ovanlig metall på jorden. På ett år produceras 140 000 ton kobolt i världen. Det är mindre än 0,01 procent av hur mycket järn som bryts, 2,5 miljarder ton.
Läs mer om råvaror och ädla metaller:
Landet som köper mest guld i världen
Ryska diamanter fortsätter att försörja kriget
Just nu: Dieselvåg från Ryssland
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.