Nedskärningar hos Opec och stigande efterfrågan. Nu stiger råoljan efter att ha haft en svag period – och analytiker tror prisökningarna kan fortsätta.
Oljepriset stiger – och kan fortsätta uppåt
Mest läst i kategorin
Efter ett antal svaga månader steg råoljan till ett pris över 80 dollar per fat i London förra veckan.
Efterfrågan i Kina och på andra håll återhämtar sig och väntas nu stiga framöver.
Det sker samtidigt som nedskärningar hos Saudiarabien och dess allierade inom Opec+ sker, med ambitionen att tömma sina lager.
”Väntar oss åtstramning”
“Vi väntar oss en kraftig åtstramning av marknaden,” säger Toril Bosoni, chef för oljemarknaderna vid International Energy Agency i Paris, i en intervju med Bloomberg.
“När efterfrågan ökar säsongsmässigt tror vi att det finns en risk att priserna fortsätter att öka in i det tredje kvartalet.”
Det skulle gynna alla oljeproducenter men även äventyra den globala ekonomin som gynnats av sjunkande bränslekostnader som bidragit till att häva inflationsökningen.
Samtidigt är det fortfarande oklart om Brent-oljans återgång till en prisnivå på 80 dollar per fat är en vändpunkt eller ej.
Får en starkare marknad
De som bevakade oljemarknaden fick första halvåret se sina förväntningar på stigande priser utebli.
De första ropen på en prisnivå på 100 dollar per fat fick överges, trots att Saudiarabien upprepade gånger försökte pressa upp priserna.
Analytikerna höll ändå fast vid att det kommande halvåret skulle se en starkare marknad och med förra veckans prisuppgång föll de första bitarna på plats.
Prisnivån steg då till den högsta sedan maj månad.
”Det här är vändpunkten”
“Det är den vändpunkt marknaden förväntade sig”, säger Jorge Leon, senior vice president för oljemarknadsundersökningar på konsulten Rystad Energy A/S.
“Det ser ut som starten på en hetare period på råoljemarknaden.”
Produktionsnedskärningarna som saudier och andra i Opec+ gjort börjar nu få effekt.
Saudiarabien tillkännagav dessutom under förra veckan en extra nedskärning på 1 miljon fat om dagen vilken ska fortsätta in i augusti.
Ryssland skär ner
Ryssland verkar dessutom ändra si roll. Under en stor del av det senaste året har ryssarna ökat sin råoljeexport och maximerat försäljningen för att finansiera kriget i Ukraina.
Nu visar data sammanställda av Bloomberg att Ryssland under de fyra veckorna fram till 9 juli minskat exporten med ungefär 25 procent.
Balansen mellan utbud och efterfrågan svängde från överskott till underskott redan i juni, enligt Standard Chartered Plc.
Underskottet kommer att mer än fördubblas under de kommande månaderna och tömma oljelagren med 2,8 miljoner fat om dagen i augusti, enligt bankens prognos.
Fortsatt skeptiska
Samtidigt är många oljehandlare fortfarande skeptiska till en fortsatt prisuppgång.
Man hänvisar till faktorer som en osäker ekonomisk miljö, sjunkande kinesisk tillverkning, trög tillväxt i Europa och stigande räntor.
Wall Streets prognosmakare – som en gång trodde på 100 dollars-nivån – sänker nu sina prognoser.
JP Morgan Chase & Co. hävdar att OPEC+ kommer att behöva dra ner produktionen ytterligare, medan Morgan Stanley ser ett överskott på marknaden igen nästa år.
”Efterfrågan styr”
“Mycket beror på efterfrågan”, säger Martijn Rats, Morgan Stanleys Londonbaserade globala oljestrateg.
“Men utbudet verkar finnas där för att möta det.”
Trots det ser många marknadsbevakare en betydande uppsida. Och det ligger, naturligtvis, i den mäktigaste aktörens intresse.
Saudiarabien, som behöver stora oljeintäkter för att finansiera kronprins Mohammed bin Salmans planer för ekonomisk och social omvandling, har sagt att man kommer att göra allt som krävs för att hålla oljemarknaden i balans och kan tänka sig att förlänga sina nedskärningar ytterligare.
Läs även: Kinas skakiga ekonomi sänker oljepriset – Dagens PS
Läs även: Saudiarabien stryper oljeproduktion – problem vid Opec-mötet – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.