Dagens PS

Paniken slår mot oljepriset – 16 procent på tre dagar

Oljepriset havererar
Få marknader är förskonade från paniken på marknaden. Oljepriset har backat över 16 procent på tre marknadsdagar. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 07 apr. 2025Publicerad: 07 apr. 2025

Oljepriset rasar i en historisk takt och Nordsjöoljan har snabbt gått från 75 dollar per fat till under 63 dollar per fat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakom raset finns både en risk för en djup recession som påverkar efterfrågan, ökad produktion från OPEC+ och direkt påverkan från tullar mellan USA och Kina – världens största oljekonsumenter.

För länder som exporterar mycket olja, som Ryssland, Norge och Saudiarabien, blir det låga oljepriset en stor press på intäkterna. Den ryska ekonomin, som redan brottas med svåra utmaningar, kommer att möte en ny press i form av sänkta intäkter från landets viktigaste exportvara.

Läs mer: Oljepriset rasar efter dubbelsmäll: “Otrolig tajming”. Realtid

Ett historiskt ras för oljepriset

Nordsjöoljan sjönk över 4 procent på måndagen och noterades under 63 dollar per fat, den lägsta nivån sedan april 2021. Nedgången kommer efter ökad oro på marknaderna för att handelskriget ska bromsa världsekonomin och minska efterfrågan på energi, skriver Trading Economics.

Oljepriset rasar i en historisk takt när både tillgången ökar och efterfrågan väntas falla. (Bild: Tradingeconomics)

Förra veckan upplevde Brent sitt största veckofall på 18 månader, efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande nya tullar som fick Kina att slå tillbaka snabbt.

Kina, världens största oljeimportör, möts nu av amerikanska tullar på över 50 procent på sina exportvaror, medan Peking svarat med 34 procents tullar på amerikanska produkter.

ANNONS

Senaste nytt

Dubbelsmäll för oljan

ANNONS

“Den främsta orsaken till nedgången är oron för att tullarna ska försvaga den globala ekonomin”, sade Satoru Yoshida, analytiker på Rakuten Securities, till Reuters. “Dessutom bidrar den planerade produktionsökningen från OPEC+ till det ökade säljtrycket”, tillade Yoshida.

Trump försvarade under söndagen sin strategi genom att säga att han inte avsiktligt orsakar börsnedgångarna, och tillade: ”Ibland måste man ta medicin för att fixa något”.

Oljepriset pressades ytterligare av att Saudi Aramco, världens största oljeexportör, sänkte sina priser för asiatiska kunder till den lägsta nivån på fyra månader. Beskedet kom kort efter att OPEC+ meddelat en oväntat stor ökning av sin oljeproduktion.

Pressar Ryssland

Det låga oljepriset medför nya utmaningar för Rysslands ekonomi. Oljepriset, som får en kraftig inverkan på landets viktiga intäkter från oljeexporten, kan bli en besvärlig käpp i hjulet för Putins krigsapparat.

I slutet på förra veckan rapporterade den oberoende ryska tidningen Moscow Times att intäkterna från den ryska oljan föll i mars – och det kollapsade oljepriset lär inte hjälpa landet att vända den trenden.

Läs även: Oljepriset störtar och Norge varnar för svenska raketer. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]