Flera möten har avbrutits och Saudiarabien och Förenade Arabemiraten är i ett offentligt storbråk. Nu riskerar oljekartellen OPEC att spricka.
Oljekris: Arabländer i storbråk – OPEC kan spricka
Mest läst i kategorin
Saudiarabien och Förenade Arabemiraten är allierade sedan länge, men nu har ett diplomatiskt storbråk utbrutit mellan länderna angående hur mycket olja som ska få produceras under resten av året och 2022.
OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) har tillsammans med Ryssland och dess allierade försökt att komma överens om att förlänga produktionsbegränsningarna som tillkom i spåren av coronapandemin.
Gruppen som kallas OPEC+ är överens – förutom ett land, Förenade Arabemiraten, som kräver att få producera mer under 2022. Det har lett till att OPEC+ tvingats avbryta sitt möte två gånger.
Kostar över 75 dollar per fat
Samtidigt har oljepriset skjutit i höjden och gått över 75 dollar per fat, då marknaden är osäker på hur mycket olja som kommer att finnas tillgängligt framöver.
Att Förenade Arabemiraten blockerar överenskommelsen har inte tagits emot väl i Saudiarabien, som pressar på för att få klart ett avtal. De båda länderna har tagit till något som är ovanligt i regionen – att diskutera bråket offentligt.
“Vi måste förlänga”, sa Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman i en intervju med Bloomberg på söndagskvällen. “Förlängningen placerar många människor i deras komfortzon.”
“Det är hela gruppen mot ett land, vilket är sorgligt för mig, men detta är verkligheten”, sa han och bekräftade att Förenade Arabemiraten är isolerade i OPEC+.
“Förenade Arabemiraten är för en ovillkorlig produktionsökning, vilket marknaden kräver”, sa hans motpart, Suhail al-Mazrouei, i samband med att UAE avvisade förslaget några timmar tidigare.
“Marknaden förståeligt nervös”
Läget är låst – och bråket riskerar att spräcka hela alliansen, skriver Bloomberg. UAE har tidigare hotat om att lämna OPEC. Förra året hamnade Saudiarabien och Ryssland i ett storbråk som pressade priserna rejält och scenariot riskerar att återupprepas om OPEC spricker och länderna inleder ett handelskrig. Ett annat scenario är att låsningen i OPEC fortsätter och priserna i stället drivs uppåt.
“Marknaden är förståeligt nervös eftersom enheten i OPEC verkar försvagas”, säger Daniel Hynes, senior råvaruanalytiker på Australia & New Zealand Banking Group Ltd.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.