Kinas ekonomi fortsätter sin kräftgång, och det får oljepriset att sjunka. En ovälkommen present till oljeproducerande länder, som jobbar hårt på att få upp priset.
Olja: Kinas tröga ekonomi sänker priset
Mest läst i kategorin
I förra veckan steg oljepriserna något, på förhoppningen att en räntesänkning från USA:s riksbank inte är långt borta. Det fick marknaden att hoppas på en större efterfrågan, särskilt i USA. Den positiva stämningen varade dock inte länge.
Nu går priset på olja ned igen och enligt Reuters beror det framför allt på den tröga kinesiska ekonomin.
Långvarig nedgång i Kina
Problemen fortsätter att hopa sig för den kinesiska ekonomin. Tillväxten är den lägsta på 30 år, födelsetalen fortsätter att sjunka och ungdomsarbetslösheten bekymrar. Lägg därtill en fastighetsmarknad som fortsatt sänder ut negativa signaler och ett växande skuldberg i flera regioner.
Anledningen att regeringen inte är mera aktiv är att man långsiktigt vill att en större del av ekonomin ska vara högteknologisk industri. Därför stöttar man inte fastighetsmarknaden. Något som i tur påverkar andra branscher negativt.
Under andra kvartalet steg Kinas BNP på årsbasis med BNP 4,7 procent. Det räcker inte alls.
Allt detta påverkar priset på olja negativt. En seg och negativ kinesisk ekonomi kommer inte att köpa lika mycket olja som marknaden trott på. Därför ser vi sjunkande priser.
Senaste nytt
Tuffa tider för producenter av olja
En grupp som förstås ser extra allvarligt på den här situationen är världens oljeproducerande länder. Deras samarbetsorganisation Opec+ har jobbat med en strategi för att minska produktionen och därmed få upp priset i flera år. Vid det senaste mötet i våras bestämde man därför att fortsätta hålla ned utvinningen, åtminstone till efter det amerikanska valet i november.
Den strategin sätter Kinas svaga ekonomi nu en rejäl käpp i.
Lite överraskande blir därmed Feds, centralbanken i USA ett stort hopp för oljeproducenter världen över. Ifall en räntesänkning skulle komma kan det leda till att priset på olja går upp igen.
Läs också:
Citi: Oljepriset kan rasa till 60 dollar per fat nästa år. Dagens PS
Så ska Kinas riksbank kyla ned överhettad marknad. Dagens PS
Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.
Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.