Guldpriset rusar – och det handlar om att centralbanker bunkrar guld för att bli av med beroendet på dollarn, enligt Nassim Taleb.
Nya rekord för guldpriset – hot mot dollarn?
Ett trendande ämne som diskuteras friskt bland ekonomer och analytiker är “de-dollarization”, att länder som Kina, Brasilien, Ryssland och Indien försöker göra sig mindre beroende av den amerikanska dollarn.
Det diskuteras mycket kring konkurrerande valutor och digitala tillgångar som kan tjäna på om dollarn tappar sin plats som världsvaluta, men många missar den “riktiga” trenden, menar nationalekonomen och filosofen Nassim Taleb, känd som författare av “The Black Swan”.
“Folk ser inte den verkliga “de-dollariseringen” som pågår. Det handlar inte om handelsuppgörelser. Transaktioner är märkta i USD, som en ankarvaluta, men centralbanker (särskilt BRICS) har lagrat, det vill säga lagt sina reserver, i guld”, skriver han på X.
“Guldpriset är upp cirka 30 procent på ett år”, tillägger han.
Ett uns guld kostar i skrivande stund 2 566 dollar. Vid årsskiftet låg nivåerna runt 2 000 dollar per uns.
“Oändliga mängder toalettpappersvaluta”
Taleb fick mycket medhåll på sitt inlägg. “USA-dollarns Ponzi-system håller på att kollapsa… USA:s orimliga privilegium att skriva ut oändliga mängder toalettpappersvaluta är över”, skriver en användare på X.
Enligt World Gold Council’s 2024 Central Bank Gold Reserves Survey så planerar 29 procent av de svarande att öka sina guldreserver de kommande tolv månaderna, den högsta siffran sedan undersökningen började göras 2018.
Guldpriset väntas fortsätta upp
Dessutom tror 62 procent av de tillfrågade att dollarns andel av de totala reservtillgångarna kommer att minska inom fem år, upp från 55 procent 2023.
Många analytiker förväntar sig att guldpriset kommer att fortsätta uppåt i närtid. Räntesänkningar är på gång från USA:s centralbank, vilket brukar innebära försämring för dollarn och uppgång för guld.
Läs även: Trump hotar länder som vill dumpa dollarn (Dagens PS)
Läs även: Analytikern förutspår: Guldläge – för guld (Dagens PS)
Läs även: Nya prisrekord för guld – och kan bli ännu mer: “Osäkerhet gynnar” (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.