Dagens PS

Nya guldet – är kol ett alternativt skydd mot kris och inflation?

Guldtackor och en näve kol.
Kan kol vara den nya råvaran för investerare som vill skydda sitt kapital mot kris och inflation? (Kollage: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 01 juli 2024Publicerad: 01 juli 2024

Råvaran kol känns kanske inte som den givna kandidaten för att vara det nya guldet – det är smutsigt och på väg bort, efter att en gång ha varit en av världens viktigaste energikällor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt har den skitiga kolen visat sig ha en oväntat hållbar prissättning, som ökat kraftigt när världen mött svåra kriser.

Kolmarknaden kan, från vissa perspektiv, se väldigt instabil ut. Priserna har gått ner, Kina (som konsumerar hälften av världens kol) har ekonomiska utmaningar och förnybara energikällor pressar undan energikällan från marknaden.

Men, om man zoomar ut perspektivet, blir det tydligt att den miljövidriga kolen fortfarande är glödhet, rapporterar The Economist. Kan kolet vara en alternativ investering för investerare som vill ducka stökiga marknader?

Stabilt pris nya guldet – trots marknadskaos

Även om priset på kol har dalat sen den extrema peaken efter att Ryssland invaderade Ukraina har det landat på en betydligt högre nivå än före kriget. Trots en skakig världsmarknad med vacklande ekonomier och krig har kolpriset legat stadigt – därför kan man fråga sig om kol är det nya guldet?

Kolpriset står nämligen pall för stora utmaningar. En kraftig efterfrågan ledde till att många kollager växte sig stora, vilket följdes av en varm vinter som innebar att kollagren kvarstod. Tillgången är helt enkelt stabil – men kolpriset håller.

ANNONS

Senaste nytt

Den politiska viljan – inget problem för kol

De ekonomiska stormakterna USA och EU har en stark politisk vilja att lämna kolet bakom sig, vilket minskat användningen med över 20 procent i båda unionerna bara under 2023. Även Kina skyndar på sina sol- och vindprojekt för att kunna fasa ut de tunga utsläppen från kolen.

ANNONS

Men trots att dessa mer eller mindre blomstrande ekonomier (relativt sett) fasar ut kolen är det många utvecklingsländer som trappar upp sitt bruk.

På lång sikt ser analytiker att kolanvändningen i många delar av världen kommer att öka i takt med att den minskar på andra håll – ännu en faktor som talar för en fortsatt stabil marknad.

Kört på lång sikt för nya guldet

Sammantaget är framtidsutsikterna för kolet dock mycket mörka – det utfärdas ytterst få tillstånd till nya kolgruvor, och osäkerheten runt framtidens efterfrågan leder till att ingen vill investera i kolproduktion.

Därför lär kolpriset falla kraftigt en vacker dag – kanske snarare än folk tror, vilket också grusar idén om att det skulle vara ett alternativ till guld för investerare som söker en stabil hemvist för sina besparingar.

En ohållbar investering?

Utöver att kol är allt annat än en hållbar energikälla, talar också de långsiktiga prognoserna för att det är en instabil investering för den som vill säkra sitt kapital från oro i omvärlden, i alla fall om man ska tro The Economist.

Utöver det passar kol särskilt illa för den som vill köpa något att förvara i kassaskåpet, för att ha något att falla tillbaka på om den stora krisen skulle inträffa.

ANNONS

Du behöver nämligen ett ton kol för att byta till dig ett gram guld med dagens marknadspriser.

Läs mer: Storbanken: Priset på guld backar fram till årsskiftet. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS