Dagens PS

Återvinning ska bryta Kinas strypgrepp på kritiska marknaden

Kinas järngrepp om batterier
Kina har ett järngrepp om marknaden för batterier – men det kan brytas med ny teknik. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 10 feb. 2025Publicerad: 10 feb. 2025

I takt med att världen fortsätter att elektrifieras i allt högre grad så behöver vi också mer och bättre batterier. Därför är litium, en nyckelkomponent i industrin, högt efterfrågad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men världen är också i dag djupt beroende av batterier- och litiumexport från Kina – ett beroende som blir en osäkerhet i och med det osäkra geopolitiska läget som råder.

Läs mer: Förbjuder export till väst – kritiska mineraler går istället till Ryssland. Dagens PS

Samtidigt driver efterfrågan på litium fram nya tekniker för att utvinna litium, men inte ur jorden. Nu vill man öka återvinningen från gamla litiumjonbatterier.

Kina och batterier
Med hjälp av återvinning vill man bryta beroendet av kinesiskt litium och kinesiska batterier. (Bild: Canva)

Miljövänligare än gruvdrift

Enligt en ny studie från Stanford University är batteriåtervinning minst 58 procent mindre skadligt för miljön än traditionell gruvdrift. Forskarna har kommit fram till att återvinningsprocessen släpper ut mindre än hälften så mycket växthusgaser som konventionell brytning och raffinering, skriver Oilprice.com.

Dessutom används bara en fjärdedel av vattnet och energin som krävs för att utvinna nya metaller. Det är särskilt viktigt eftersom det går åt cirka 500 000 liter vatten för att utvinna ett enda ton litium genom gruvdrift.

Ett företag som ligger i framkant när det gäller att utveckla tekniker för återvinning av batterier är svenska krisdrabbade Northvolt. Bolaget har satsat mycket på att bygga anläggningar och utveckla teknik för att återvinna bland annat litium ur gamla batterier från elbilar.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

ANNONS

Kritisk för framtidens batterier

Enligt beräkningar från International Renewable Energy Agency (IRENA) kommer efterfrågan på litium för batteritillverkning att öka tio gånger mellan 2020 och 2030. En elektrifierad ekonomi kommer att behöva mellan 250 000 och 450 000 ton litium år 2030.

Det kan jämföras med 2021 års globala produktion som bara uppgick till 105 ton. Återvinning av batterier kan därför spela en avgörande roll för att säkra tillgången på dessa kritiska metaller – inte minst det litium som efterfrågas i batteriindustrin.

Läs mer: Efter vd-bytet – nya nedskärningar väntar vindkraftsjätten. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS