En ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Geoscience lägger fram teorin om att elektricitet i jordskorpan kan vara ansvariga för bildandet av korn av guld.
Ny studie: Elektricitet bildar guld i jordskorpan
“Standardförklaringen är att guld faller ut från heta, vattenrika vätskor när de strömmar genom sprickor i jordskorpan. När dessa vätskor svalnar eller genomgår kemiska förändringar separeras guld och fastnar i kiselsten”, berättar studiens huvudförfattare Chris Voisey, geolog vid Monash University i Australien, för Forbes.
“Även om denna teori är allmänt accepterad, förklarar den inte helt bildandet av stora guldkorn, särskilt med tanke på att koncentrationen av guld i dessa vätskor är extremt låg.”
Elektricitet drar till sig guld
Han menar att svaret finns att hitta i den väldigt vanliga mineralen som guldet hittas i, nämligen kvarts, eller kiselsten som det också kallas. Mineralen består av kiseldioxid, SiO2, som har piezoelektriciska egenskaper. Det innebär att när de deformeras omvandlas det mekaniska arbetet till elektricitet.
Eftersom vi nu talar om under jorden så pressas mineralen hela tiden, och då bör det uppstå elektricitet hela tiden, och särskilt vid jordbävningar. Det sker hundratals jordbävningar varje dag i jordskorpan, även om de flesta inte är märkbara för oss människor.
“Som ett naturligt batteri”
Forskarnas hypotes är att sådana tektoniska krafter skulle kunna generera elektricitet i kvartsvener som är starka nog att dra ut guld ur vätskorna i jordskorpan. Över tid ackumuleras guldet och bildar guldkorn.
“I sin essens fungerar kvartsen som ett naturligt batteri, med guld som elektrod, och ackumulerar långsamt mer guld för varje seismisk händelse. Vår upptäckt ger en rimlig förklaring till bildandet av stora guldkorn i kvartsvener”, säger geologen Chris Voisey till Forbes.
Läs även: Analytikern förutspår: Guldläge – för guld (Dagens PS)
Läs även: Guld är hett bland unga investerare (Dagens PS)
Läs även: Storbanken: Priset på guld backar fram till årsskiftet (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.