Dagens PS

Ny forskning: Så kommer guld till jordens yta

Guld
Vulkanutbrott drar upp guld till jordens yta. (Foto: Marco di Marco/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 dec. 2024Publicerad: 27 dec. 2024

Forskare har upptäckt en ny mekanism som hjälper till att förklara hur guld tar sig från jordens inre upp till jordskorpan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Guld är en ädelmetall som som har ett stort värde just för att den är ovanlig, men nere i jordens mantel så är den faktiskt vanligare än till exempel bly, skriver Forbes. Men guldet stannar för det mesta där nere.

Hur metallen tar sig upp till jordskorpan har varit en fråga för debatt bland forskare, och nu har en ny studie med numerisk modellering visat på specifika förhållanden som leder till anrikning av guldbärande magma.

Guld binder sig med svavel

Forskare har tidigare känt till att guld bildar molekylära bindningar med två till tre svavelatomer i den flytande delen av manteln, som forskarna kallar magma.

Den nya studien har med labbexperiment med tryck och temperatur skapat artificiell magma. Det nya är att de fått fram en robust termodynamisk modell som visar hur processen går till.

Positiv inverkan på prospektering?

I subduktionszoner, alltså där två kontinentalplattor kolliderar, kan magma stiga mot ytan – detta är vad som sker vid vulkanutbrott. Processen skapar också en miljö med mycket svavel, som kan binda sig med guld.

“På alla kontinenter runt Stilla havet, från Nya Zeeland till Indonesien, Filippinerna, Japan, Ryssland, Alaska, västra USA och Kanada, hela vägen ner till Chile, har vi massor av aktiva vulkaner. Alla dessa aktiva vulkaner bildas över eller i en subduktionszonmiljö. Samma typer av processer som resulterar i vulkanutbrott är processer som bildar guldfyndigheter”, förklarar Adam Simon, professor i ekonomisk geologi på University of Michigan och medförfattare till studien, för Forbes.

“Dessa resultat ger en riktigt robust förståelse av vad som gör att vissa subduktionszoner producerar mycket guldrika malmfyndigheter. Att kombinera resultaten av denna studie med befintliga studier förbättrar i slutändan vår förståelse för hur guldfyndigheter bildas och kan ha en positiv inverkan på prospektering”, säger han till Forbes.

ANNONS

Läs även: Strateger inför 2025: Guldfebern inte över (Dagens PS)

Läs även: Investeringschef: Så mycket guld i våra portföljer (Dagens PS)

Läs även: Därför avråder Warren Buffett från att investera i guld (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS