Under tisdagen lämnar bolaget Okea i Norge in årets första plan på utbyggnad av de norska oljefälten i Nordsjön med nya oljeplattformar.
Norge ska bygga nya oljeplattformar för miljarder
Det rör fältet Bestla, som tills nyligen hette Brasse, i närheten av det redan utvecklade Bragefältet. Fyndigheten upptäcktes 2016, cirka 130 kilometer nordväst om staden Bergen.
70 procent till norska leverantörer
Planen på utbyggnad beräknas kosta runt 6,3 miljarder kronor, varav ska gå till 70 procent till norska leverantörer enligt E24.no. Arbetstiden som krävs beräknas till runt 2 100 årsarbetskrafter.
“Världen behöver olja och gas i många år framöver och därför är det viktigt att bolagen fortsätter att mogna nya projekt och bidra till att lägga grunden för en långsiktig petroleumverksamhet på kontinentalsockeln”, säger Norges energiminister Terje Aasland (Ap).
Större satsning än på hela förra året
Under 2023 satsades det endast 4 miljarder kronor på utbyggnad av oljefälten i Norge, men enligt E24 rör det sig om att en “ketchupeffekt” infann sig under 2022 då de lukrativa coronareglerna fortfarande gällde och bolagen skyndade sig att bli klara med projekt innanför tidsfristen.
Planen för Bestla-fältet är att borra två nya produktionsbrunnar, som ska sammanlänkas med Bragefältets oljeplattformar och kunna använda redan existerande rör in mot land i Norge.
“Det är imponerande att se hur företagen lyckats hitta bra lösningar för att etablera en lönsam utveckling av Bestla. Det är värdefulla tilläggsresurser även för värdfältet Brage, och utvecklingen kommer att bidra med stort värde för samhället”, säger energiministern Terje Aasland.
Läs även: Chefer på Alecta misstänks ha blivit mutade av norsk miljardär (Dagens PS)
Läs även: Norges CCS-projekt snart klart – men oklart läge för Sverige (Dagens PS)
Läs även: Skräcken i Norge: Kronan följer efter den svenska (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.