Enda sedan Trumps valvinst har guldpriset backat från rekordnivåerna. Men rädslan är tillbaka på marknaden och guldet svingar tillbaka.
När marknaden svajar återfår guldet sin glans
Efter en tuff vecka visar guldmarknaden tecken på stabilisering över $2 600 per uns, och flera banker ser fortfarande potential i den ädla metallen. Goldman Sachs upprepade på måndagen sin prognos att guldpriset kan nå $3 000 per uns till slutet av 2025, rapporterar Kitco.
Trots att Donald Trumps valseger och Republikanernas framgång i kongressen lett till viss försäljning och vinsthemtagning, anser investmentbanken att de underliggande faktorerna som drivit guldpriserna till rekordnivåer fortfarande är intakta.
Läs mer: Goldman Sachs spår rally: “Satsa på guld”. Dagens PS
Guldet rasade när marknader rusade
Den senaste veckans priskaos för guldet hängde tätt ihop med att förtroendet för andra marknader ökade efter valet i USA. När rädslan avtar bland investerare – då avtar också intresset för guld.
Guld handlades förra veckan för omkring 2550 dollar per uns, en bra bit ner från det rekordhöga guldpriset på cirka 2 800 dollar för en dryg månad sedan.
En del av nedgången har sammanfallit med en stärkt amerikansk dollar. Handelskrig och tullar som drivs av USA kan göra att andra valutor, som euron, försvagas, vilket innebär att guldpriset ökar för köpare med andra valutor.
Under valveckan förändrades psykologin på marknaden för ädelmetaller. Tidigare var investerare positiva och köpte dippar, men då sålde många istället vid prisuppgångar. Man ville lämna ädelmetallerna och söka lyckan på annat håll.
Underliggande faktorer för guldet finns kvar
Analytiker påpekar att högre efterfrågan från centralbanker är den strukturella faktorn bakom prognosen, medan ett cykliskt lyft kan komma från ökat intresse för börshandlade fonder om Federal Reserve sänker räntan.
Även om centralbankernas guldköp bromsade in under tredje kvartalet, förväntar sig Goldman Sachs att efterfrågan förblir stabil när fler nationer diversifierar sina reserver bort från den amerikanska dollarn. Dessutom kan USA:s växande statsskuld driva fler centralbanker att öka sina guldinnehav.
Trumps valseger har dock ökat obligationsräntor och stärkt dollarn, vilket pressar guldpriserna. Men Goldman Sachs menar att hans “America First”-politik även kan stödja guldpriser genom 2025.
En intensifierad handelsspänning kan dessutom återuppliva spekulation i guld, noterar banken.
Ädelmetallernas utveckling senaste veckan
Under den senaste veckan har priserna på guld, silver, platina och palladium uppvisat följande utveckling:
Guld: Guldet har återhämtat sig. Den 13 november noterades guldpriset till 915,84 kr/gram, och den 18 november var det 911,98 kr/gram, vilket innebär en marginell nedgång.
Silver: Silverpriset har också varit stabilt, ganska likt guldet. Den 13 november var priset 10,87 kr/gram, och den 18 november noterades det till 10,82 kr/gram, en liten minskning.
Platina: Platinapriset har ökat något. Den 13 november låg priset på 335,98 kr/gram, och den 18 november steg det till 337,48 kr/gram.
Palladium: Palladiumpriset har också ökat. Den 13 november noterades priset till 337,04 kr/gram, och den 18 november steg det till 344,96 kr/gram.
Läs även: Fonden som kapitaliserar på oroliga världsläget. Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.