Företaget fick ett så kallat förbehåll för att utreda möjligheten att starta gruvverksamhet och leta litium och andra sällsynta jordartsmetaller. Det sålde man sedan vidare – trots att det inte är tillåtet.
Mygel med rättigheter att leta litium: "Äventyrare"
Litium och andra sällsynta jordartsmetaller är eftersökt i hela världen. Nu avslöjar Svenska YLE att företag handlar med rättigheter att undersöka möjligheten till gruvdrift.
Första steget mot gruva
I Finland är ett så kallat förbehåll första steget för att starta en gruva. Med ett förbehåll får ett företag ensamrätt att med utgångspunkt i kartor och tidigare gruvdrift ansöka om malmletningstillstånd.
Med ett malmletningstillstånd får företaget rätt att kartlägga området och ta prover. Om man anser att det är värt det får man sedan ansöka om gruvtillstånd.
Tidigare fyndigheter underlag
Aktiebolaget Element X Finland ansökte om ett förbehåll för att ansöka om malmletningstillstånd för ett område i östra Nyland som ligger i södra Finland, vid Finska viken. Området är på hela 1 600 kvadratkilometer, uppger Svenska YLE.
Företaget uppger att området har potential och pekar på tidigare fyndigheter som underlag för ansökan.
Såldes i Kanada
I oktober sålde man vidare förbehållet på börsen i Toronto, helt emot reglerna. Ett förbehåll får nämligen vare sig köpas eller säljas enligt den finska lagstiftningen.
Ett sätt att komma runt lagen är enligt Pekka Suomela, vd för Gruvindustrin, att sälja hela bolag, och det är just vad han tror har hänt i fallet Element X Finland.
Aktier som betalning
Enligt YLE meddelar Capella Minings i oktober att bolaget “slutit ett bindande avtal” om att ta över de två beviljade förbehållen plus fem ansökningar på ytterligare 2 325 kvadratkilometer.
Som ersättning får Element X Finlands aktieägare 1,5 miljoner aktier (motsvarande 10 procent) i Capella Minings, plus en del av en framtida eventuell vinst.
Enorma vinster
Ytterligare ett bolag, Element 92 Finland, har sålt tre förbehåll till ett australiensiskt bolag, Resource Mining Corporation. Här får ägarna i Element 92 Finland 2,5 miljoner aktier. De värderas till över 200 000 euro (knappt 2,2 miljoner kronor).
Element 92 Finland fick betala mellan 1 800 och 3 800 (19 750-41 680 kronor) till finska Säkerhets- och kemikalieverket Tukes för förbehållen.
Samma personer ägare
Gruvindustrin har tagit avstånd från de båda bolagen, som inte är medlemmar i organisationen. Enligt Gruvorganisationen har de inte följt “god praxis”.
Element X Finland och Element 92 Finland ägs av samma personer. Ingen av de tre ägarna är från Finland. Jamchid Tavallali är från Belgien, Rohan Patnaik från USA och Mark Dominique Senges från Schweiz.
“Skrivbordsbolag i skatteparadis”
Jari Natunen, sakkunnig i gruvfrågor vid Finlands naturskyddsförbund, säger att det handlar om äventyrare med skrivbordsbolag i skatteparadis, uppger YLE. Han är kritisk mot Tuke, som enligt honom inte granskat företagens trovärdighet.
“Nu tyder allt på att det handlar om en utländsk spekulant som gör affärer med olika typer av malmletningsrättigheter”, säger han.
Ytliga kontroller av bolag
Enligt Tukes gäller ingen noggrann granskning av bolag som ansöker om förbehåll.
“Vid förbehåll säger lagen att om det inte finns några hinder så måste myndigheten bevilja det”, säger överinspektör Ilkka Keskitalo, Tukes, enligt YLE.
Ny lag nästa år
Finland utreder just nu en uppdatering av gruvlagen, som troligen träder i kraft i mars nästa år. Då blir det svårare att få förbehåll för stora områden. Det kommer också att kosta mer pengar, och då blir det svårare att göra snabba vinster.
Läs även: Tre myndigheter vill bryta kobolt i Sverige
Läs även: Karteller för metaller på gång: “Opec för batterier”
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.