Ett villkor för ett fortsatt amerikanskt stöd i Ukraina är att USA får tillgång till sällsynta jordartsmetaller. Experter menar att avtalet är ologiskt.
Experter: Mineralavtalet med Ukraina är ologiskt


Mest läst i kategorin
USA:s planer på att återfå sina krigskostnader genom att exploatera Ukrainas påstådda mineraltillgångar får hård kritik från experter inom gruvindustrin.
Särskilt ifrågasätts landets tillgångar av sällsynta jordartsmetaller, som enligt kritikerna både är överskattade och till stor del otillgängliga på grund av den ryska ockupationen.
Läs mer: Nya hot mot Ukraina från Trump. Dagens PS
Svåråtkomliga tillgångar i Ukraina
Enligt uppgifter från det amerikanska försvarsdepartementet har USA bidragit med omkring 183 miljarder dollar i stöd till Ukraina sedan krigets början. För att täcka utgifterna har USA föreslagit ett avtal där framtida intäkter från Ukrainas naturresurser ska användas för återuppbyggnad, rapporterar Oilprice.
Förslaget bygger på att Ukraina ska få ta del av 50 procent av intäkterna till en särskild återuppbyggnadsfond.
Men gruvexperter pekar, enligt Oilprice, på två huvudsakliga problem med denna strategi: stora delar av de värdefulla mineraltillgångarna finns i områden som kontrolleras av Ryssland, och utvinningen av sällsynta jordartsmetaller är både tekniskt komplicerad och kostsam.
Senaste nytt
Överdrivna värderingar lockar USA
Ukraina hävdar att landet har mineraltillgångar värda närmare 15 biljoner dollar, inklusive Europas största reserver av litium, titan och uran. Landet ska enligt egen utsago inneha 22 av de 34 mineraler som EU klassar som kritiska.
Men siffrorna ifrågasätts av branschexperter som menar att värderingarna är baserade på föråldrad data och att de faktiska möjligheterna till lönsam utvinning är betydligt mer begränsade än vad som påstås.
FAKTA: Ukrainas mineraltillgångar
• Landet påstår sig ha 5% av världens mineraltillgångar
• Innehar 23 av 50 material som USA klassar som kritiska
• Stora förekomster av titan, grafit och litium
• Värderingen på 15 biljoner dollar ifrågasätts av experter
• Över 95% av världens sällsynta jordartsmetaller produceras idag i Kina
Trots experternas varningar verkar avtalet gå framåt. Förslaget ses som ett sätt för USA att säkra tillgången till strategiskt viktiga mineraler, samtidigt som det ger en möjlig väg för att finansiera Ukrainas återuppbyggnad.
Men med tanke på de praktiska och geopolitiska utmaningarna är det osäkert hur realistisk denna plan egentligen är.
Majoriteten av mineraler i ockuperade områden
Enligt The Independent finns över hälften av Ukrainas mineraltillgångar, till ett värde av cirka 6 biljoner pund, i de fyra regioner som Ryssland annekterade i september 2022. Detta inkluderar Luhansk, Donetsk, Zaporizjzjia och Cherson, där den sistnämnda dock har begränsade mineraltillgångar.
Även Krimhalvön, som ockuperades 2014, innehåller stora mängder mineraler. Dnipropetrovsk-regionen, som gränsar till de ockuperade områdena, har tillgångar värda ytterligare 2,8 biljoner pund, men närheten till ryska styrkor gör gruvdrift där riskfylld.
Tekniska utmaningar
Erik Jonsson, senior geolog vid Sveriges geologiska undersökning, betonar att Ukrainas sällsynta jordartsmetaller är svårutvunna. Av de fyra största fyndigheterna ligger alla utom en i ryskkontrollerade områden. Dessutom är många av värderingarna baserade på föråldrad sovjetisk data från 1960-talet.
Jack Lifton, ordförande för Critical Minerals Institute, är ännu mer kritisk och kallar planerna en “fantasi”. Han menar att det finns andra motiv bakom avtalet än de rent ekonomiska.
Utvinning av sällsynta jordartsmetaller kräver omfattande och komplicerade processer. Även med tillgång till fyndigheterna skulle det ta åratal och kräva stora investeringar att utveckla fungerande gruvdrift, särskilt med tanke på Ukrainas komplexa regelverk och bristande geologiska data.
Läs även: Zelenskyj avvisar Trumps “orealistiska” krav. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.