Dagens PS

Matpriser sjunker kraftigt – tur med vädret

Matpriser
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 14 aug. 2024Publicerad: 14 aug. 2024

Trenden med stigande matpriser är på väg att vända. Världen har faktiskt haft tur med vädret, skriver Bloombergs kolumnist Javier Blas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Extremväder i form av torka, översvämningar, stormar och bränder som slår mot skördarna, vilket får priserna på jordbruksprodukter att stiga. Så har trenden varit sedan 2020 och det allra mesta talade för att det skulle fortsätta så.

Men nej, inte i år. Vädret har varit så pass lagom i världens största jordbruksregioner att årets skördar pekar mot ett överskott för viktiga jordbruksprodukter som vete, majs och sojabönor, enligt Bloombergs kolumnist Javier Blas.

Låga priser på väg tillbaka?

Den amerikanska mellanvästern, Brasilien, Australien och Medelhavet är alla bland de regioner där vädret varit betydligt bättre för jordbruk i år. Borträknat majs så går alla de största jordbruksprodukterna mot rekordskördar i år. Problemen fortsätter för vissa varor som kaffe och oliver, men trenden är tydlig – det går bättre.

“Om det gynnsamma vädret håller i sig ett par månader till, är de låga priserna vi hade från 2015 till 2020 på väg att återvända”, skriver han.

De sjunkande råvarupriserna i grossistledet betyder dock inte nödvändigtvis billigare matpriser i butik eller på restauranger. Det är många andra faktorer som spelar in i dessa priser, som energikostnader och löner samt butik- och restaurangägarnas marginaler. Det tar också tid innan globala trender når ned till lokal nivå. Men det är trots allt ändå en positiv trend efter åratal av stigande priser.

Teknikutveckling går fort

Kolumnisten påpekar att det fortsatt är väldigt varmt – i juli var det 14:e raka månaden med rekordvärme. Men det betyder inte nödvändigtvis att det går dåligt för jordbruket. Teknikutvecklingen inom agronomi går fort, och vi har idag mer effektiva frön, bevattning, bekämpningsmedel, konstgödsel och maskiner än vi hade för ett decennium sedan, med större skördar som resultat.

Trenden stämmer även för Sverige. Lantmännens prognos är att den svenska skörden landar på 5,4 miljoner ton spannmål i år, jämfört med 4,2 miljoner ton i fjol.

ANNONS

“Just nu ser det bra ut, betydligt bättre än förra året”, sa Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) till TT i slutet av juli.

Läs även: Hotet mot jordbruket: “Extremväder framtidens normalväder” (Dagens PS)

Läs även: Ingen trolig prispress trots lovande skördar (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]