Dagens PS

Matkrisen kan bli dödligare än COVID-19

Matkris
”Under COVID gick världens länder samman för att möta krisen. Från världsbanken till IMF, alla gick samman och fattade snabba beslut för att lösa problem. Den här gången är det samma sak, om vi inte agerar snabbt så kommer matkrisen att skörda fler liv än pandemin”, säger Senegals finansminister Amadou Hott. (Foto: Unsplash)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 19 juli 2022Publicerad: 19 juli 2022

Den pågående matkrisen kan skörda fler offer än pandemin om vi inte agerar nu, det säger Senegals finansminister vid toppmötet G-20. Han understryker bland annat vikten av att världen inte bojkottar mat och gödsel från Ryssland och Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den senegalesiske finansministern Amadou Hott uppmanar den globala matindustrin att inte bojkotta handeln av matvaror och gödsel från Ryssland och Ukraina då en omfattande matkris pågår i världens mest utsatta länder.

”Afrikas länder är inte skyldiga till den pågående matkrisen – men vi lider”, säger Amadou Hott.

Fri handel med gödsel och mat

I och med kriget har en rad länder bojkottat handel med ryska varor – men än så länge har bland annat mat och gödsel varit undantaget.

Däremot väljer många matproducenter bort varor från Ryssland och Ukraina för att skydda sina verksamheter från risk och för att hitta mer tillförlitliga källor till de viktiga råvarorna.

”Vi vet att livsmedel och gödsel är undantaget i bojkotterna. Men handlare, banker och försäkringsbolag är motvilliga att delta i handel med varor från vissa regioner då man frukar att det ska komma sanktioner framöver”, säger Amadou Hott och tillägger:

”Skulle vi kunna säga att, oavsett om köper gödsel eller mat från Ryssland eller Ukraina eller någon annanstans i världen, så kommer vi inte att bojkotta dessa varor – då skulle vi kunna stabilisera marknaden för dessa varor.”

Kritiskt läge i Afrika

Det var matpriser och den pågående matkrisen som dominerade diskussionerna på G-20-mötet. Förklaringen till situationen är att pandemin och det pågående kriget i Ukraina har orsakat stora problem i leveranskedjorna världen över.

ANNONS

Redan innan kriget ökade priserna men eftersom Ryssland och Ukraina är två av världens största exportländer inom livsmedel och gödsel så har kriget medfört svåra konsekvenser, inte minst i Afrika och Mellanöstern. I Afrika, som står för en tredjedel av världens undernärda, har bristen på gödsel redan orsakat förluster inom matproduktionen som motsvarar 110 miljarder kronor.

I dag är Afrika till stor del beroende av matimporter, en situation som går att förändra med hjälp av investeringar i den afrikanska matproduktionen.

”Under COVID gick världens länder samman för att möta krisen. Från världsbanken till IMF, alla gick samman och fattade snabba beslut för att lösa problem. Den här gången är det samma sak, om vi inte agerar snabbt så kommer matkrisen att skörda fler liv än pandemin”, säger Amadou Hott.

Läs mer: The food crisis could kill more people than COVID

Läs även: Ryssland skyller matkrisen på väst

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS