Dagens PS

LNG måste vara billigt för att inte ratas i Asien

En last med LNG anländer till Helsingfors. Intresset för flytande naturgas ökar både i Europa och i Asien
En last med LNG anländer till Helsingfors. Intresset för flytande naturgas ökar både i Europa och i Asien. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 mars 2023Publicerad: 14 mars 2023

En nedgång i priset på LNG gör att asiatiska länders planer att köpa den flytande naturgasen nu återupptas, bränslet måste dock förbli billigt för att köparnas intresse ska bestå.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Vietnam och Filippinerna vidtas åtgärder för att börja köpa LNG i år, efter att planerna försenats av pandemin och energikrisen, det rapporterar Bloomberg.

Intresset ökar i Asien

Hong Kong ska få sin första skeppslast med LNG i maj.

De sjunkande priserna har inte bara återuppväckt intresset bland potentiella nya köpare, det har också fått etablerade asiatiska importörer, som Indien, Bangladesh och Thailand, att åter köpa laster på spotmarknaden.

Sådana köpare är viktiga för branschen som behöver snabbväxande tillväxtekonomier för att säkerställa att nya exportprojekt kommer löna sig på lång sikt.

Efterfrågan ökar i Europa

Även i Europa ökar efterfrågan på LNG när länder letar efter ersättning till rysk gas, men leverantörer oroar sig för att ambitiösa klimatmål ska leda till att Europas förbrukning av fossila bränslen försvinner.

Framtiden för LNG hänger på hur överkomligt det är, även om spotpriserna nu är låga är de inte nere på de nivåer de hade på 2010-talet.

Branschen måste göra vad den kan för att göra det ekonomiskt för de priskänsliga köparna och teckna avtal med mer förmånliga villkor för importörer så att schemalagda leveranser inte kan ställas in och priser inte kan låsas i åratal.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ett skepp kommer lastat med rysk LNG – trots kriget

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]