Dagens PS

LKAB: Jättefynd i Kiruna ännu större

LKAB
På en pressträff i vintras berättade LKAB:s vd och koncernchef, Jan Moström, och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att LKAb gjort det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller (Foto: Jonas Ekströmer/TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 12 juni 2023Publicerad: 12 juni 2023

Det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller finns i Kiruna – nu meddelar LKAB att man funnit ännu mer. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
PS Studio

Kinas påstådda guldfynd skapar skepsis

23 dec. 2024
Energikris
Spela klippet
Råvaror

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

20 dec. 2024

I vintras meddelade gruvbolaget LKAB att man gjort det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller – i Kiruna.

Sedan dess har bolaget fortsatt att leta och nu uppger LKAB att man hittat ännu mer mineraltillgångar – närmare bestämt 25 procent mer än i vintras.

I dagsläget har gruvbolaget totalt funnit mineraltillgångar till över 1,3 miljoner ton i nära anslutning till den gamla järnmalmsgruvan.

Och enligt gruvledningen finns det troligen ännu mer.

Men det kan dröja ett tag innan LKAB:s nya gruva är i drift – bland annat måste man få miljötillstånd.

“Vi ska inte sänka miljökraven, men om processerna ser ut som de gjort historisk kommer det här ta väldigt lång tid, säger Jan Moström, vd på LKAB, till TT.

Hela processen kan ta 10-15 år, skriver TT.

Dessutom kan den nya gruvan innebära en konflikt med den lokala samebyn, Gabna, som tydligt deklarerat att den nya gruvan inkräktar på deras områden.

De sällsynta jordartsmetallerna är en förutsättning för många av funktionerna i våra smarta mobiltelefoner, surfplattor och datorer.

ANNONS

Behovet av dessa metaller har ökat kraftigt de senaste tjugo åren, i och med att efterfrågan på grön och smart teknik blivit högre.

Trots sitt namn är dessa mineraler inte sällsynta, skriver Naturskyddsföreningen. För närvarande finns dessa jordartsmetaller på minst 800 platser i världen.

Läs även: Därför letar många efter mineraler i Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]